Hlavní obsah

Počet obětí protržené hráze v Brazílii vzrostl na 121, dvě stovky lidí se stále pohřešují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí protržené odpadní nádrže v Brazílii narostl na 121. Úřady nadále pohřešují 226 lidí, uvedl list O Globo s odvoláním na úřady. Lékaři prozatím identifikovali 93 těl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protržení odpadní nádrže v Brazílii Video: AP

 
Článek

Odpadní nádrž se protrhla minulý týden v pátek v dole na železnou rudu u města Brumadinho, které leží nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minais Gerais. Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. Agentura DPA uvedla, že kal z nádrže zaplavil plochu asi 290 hektarů.

Podle Pedra Aihary z hasičského sboru státu Minas Gerais je možné, že se některé oběti pod tunami bahna nikdy nenajdou. Pátrání po jejich tělech bude nicméně trvat určitě déle než měsíc a termín jeho skončení zatím nebyl stanoven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bahno valící se z protržené odpadní nádrže v BrazíliiVideo: AP

Záchranné týmy se nyní soustředí na pátrání v místech, kde zřejmě byly šatny pro zaměstnance dolu.

„Domníváme se, že mnoho obětí najdeme v této oblasti,” řekl Aihara listu O Globo. Na některých místech dosahují nánosy bahna až 21 metrů.

Příčina protržení nádrže zatím není známa. Brazilská společnost Vale, která důl provozovala, se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola německé firmy TÜV Süd loni v září zjistila, že nádrž je stabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám