Hlavní obsah

Česko otevře v Singapuru ambasádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Česká republika znovuotevře ambasádu v Singapuru. Premiér Andrej Babiš to řekl v úterý v proslovu na úvod podnikatelského fóra v Singapuru. Přítomným sdělil, že se na tom v pondělí shodl s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Foto: Radek Jozífek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (třetí zleva) zahájil 14. ledna 2019 návštěvu Singapuru.

Článek

Babiš zdůraznil, že česko-singapurské vztahy netíží žádné problémy a Praha podporuje rychlou ratifikaci loňské dohody Evropské unie a Singapuru o partnerství, spolupráci, volném obchodu a ochraně investic, ze které podle něj bude těžit i Česko.

Babiš v pondělí po úvodním dni návštěvy v Singapuru řekl, že si o zřízení ambasády s Petříčkem promluví po návratu do Prahy, nakonec ale věc vyřešili na dálku. Velvyslanectví v Singapuru bylo zrušeno v roce 2008, zastupováním českých zájmů v Singapuru je nyní pověřeno velvyslanectví v Indonésii. V Singapuru nyní působí honorární konzul Kwee Liong Seen, s kterým Babiš posnídal.

Český premiér v úvodu své týdenní návštěvy v Asii několikrát označil Singapur za obchodní bránu do Asie a zdůraznil, že region nabízí řadu podnikatelských příležitostí. V úterý má i kvůli tomu v plánu setkání s ministrem financí asijského státu Heng Swee Keatem a ministrem zahraničí Vivianem Balakrishnanem.

Podnikatelská mise

Na podnikatelskou misi, která pod vedením viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Stanislava Kázeckého doprovází politickou delegaci, zamířili zástupci 42 českých firem.

Ministryně průmyslu Marta Nováková řekla, že Singapur jí z podnikatelského hlediska připomíná Izrael: „Izraelští podnikatelé byli připraveni na ty naše, předpokládám, že tady to bude také tak. Předpokládáme, že singapurská strana bude mít nachystané adekvátní složení své delegace.”

Nováková dodala, že v Singapuru se „byznys dělá dobře”, takže se vyplatí se v zemi ukázat. „Minimálně kvůli tomu, že se člověk může poučit, najít partnery. V Singapuru je také řada obchodních společností, které dovážejí zboží, které potom reexportují. Pro naše podnikatele je dobré najít jednoho velkého partnera, který pomůže to zboží dostat do dalších zemí,” uvedla Nováková.

Reklama

Související články

Babiš by chtěl v Singapuru ambasádu

Šance pro Česko, jak deverzifikovat export, je v Singapuru, coby vstupní bráně na trhy jihovýchodní Asie. Tak to vidí premiér Andrej Babiš (ANO), který...

Výběr článků

Načítám