Hlavní obsah

V Indonésii se zřítilo letadlo se 189 lidmi na palubě

Jakarta
Aktualizováno

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air se v pondělí krátce po startu v Jakartě zřítilo do moře. S odvoláním na záchranáře o tom informovala agentura DPA. Na palubě stroje, který měl namířeno na Sumatru, se nacházelo 189 lidí včetně jednoho dítěte a dvou miminek. Nehodu zřejmě nikdo nepřežil, sdělil indonéský úřad pro pátrací a záchranné operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři nalezli trosky zříceného letadlaVideo: AP

 
Článek

„Letadlo přepravovalo 179 dospělých cestujících, jedno dítě a dvě miminka. Na palubě byli dva piloti a pět členů palubního personálu. Letoun žádal o návrat na letiště, než definitivně zmizel z radarů,“ uvedl Sindu Rahayu z ministerstva dopravy.

Radar ukazuje dráhu letu zříceného letadla

Spojení s letadlem typu Boeing 737 MAX 8 se přerušilo 13 minut po startu. Naposledy se o stroji vědělo, když se nacházel poblíž Karawangu v provincii Západní Jáva. „Letoun žádal o návrat na letiště, než definitivně zmizel z radarů,” uvedl úředník z ministerstva dopravy. Podle letištních záznamů mělo letadlo problém už dvě minuty po startu.

Foto: Antara Foto, Reuters

Posádka lodi Prabu zkoumá úlomky, které podle všeho patřily letadlu Boeing indonéské společnosti Lion Air, které se v pondělí zřítilo do moře.

Záchranáři zjistili místo tragédie a týmy už hledají možné přeživší a černé skříňky. Po několika hodinách záchranný operací nebyl nalezen nikdo přeživší. Našly se pouze části trosek stroje, první oběti a osobní věci cestujících.

Příčina nehody zatím není jasná. Počasí bylo příznivé a pilot i kopilot byli zkušení - jeden měl nalétáno 6000 a druhý 5000 hodin. Zřícený letoun získala společnost Lion Air letos v srpnu a nalétáno měl asi 800 hodin.

Foto: AP

Trosky zříceného letadla

Lion Air je jedna z nejmladších leteckých společností Indonésie. Byla založena v roce 1999 a velmi rychle se rozvíjí. Ve své flotile má stroje typu Boeing a Airbus. Zajišťuje především lety v rámci Indonésie, vypravuje i několik mezinárodních letů.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Příbuzní pasažérů letu Lion Air JT610, který se zřítil do moře

Letecká neštěstí v Indonésii jsou poměrně častá. Naposledy to byla havárie letadla společnosti Air Asia v prosinci 2014. Stroj byl na cestě do Singapuru. Na palubě Airbusu A320 zahynulo tehdy 162 lidí.

Pokud se potvrdí, že nikdo nepřežil, půjde podle agentury Reuters o druhou nejhorší leteckou nehodu v Indonésii po neštěstí z roku 1997, kdy po zřícení letadla u města Medan zemřelo 234 lidí.

Foto: Mapy.cz

Místo zřícení letadla u Jakarty

Reklama

Výběr článků

Načítám