Hlavní obsah

Jihoafrické gymnázium registruje neobvykle vysoký počet těhotných studentek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gymnázium nedaleko města Thohoyandou v Jihoafrické republice registruje neobvykle vysoký počet těhotných studentek. V jiném stavu jich je celkem 36, nejmladší z nich je pouhých 14 let, napsal server týdeníku Focus. Tamější ministerstvo zdravotnictví už vyslalo na místo tým, který bude zjišťovat situaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to překvapující, obvykle by na škole nemělo být tolik dívek v jiném stavu,” řekl Neil Shikhwambana, mluvčí ministerstva zdravotnictví provincie Limpopo. Nastávajícím matkám je mezi 14 až 18 lety, dodal.

Těhotné teenagerky nejsou v Jihoafrické republice ničím výjimečným. Především v chudých oblastech, jako je například právě provincie Limpopo - nejsevernější z devíti provincií Jihoafrické republiky a s nejvyšší mírou chudoby - je zcela obvyklé, že děti přivádějí na svět děti.

V Limpopo téměř 80 procent tamějších obyvatel žije pod národní hranicí chudoby. V roce 2011 bylo 74,4 procenta zdejších obydlí situováno v kmenových či tradičních oblastech, zatímco celostátní průměr činí 27,1 procenta.

Celostátní statistiky uvádějí, že zhruba 15 procent dívek v Jihoafrické republice před dovršením 19. roku má jedno nebo více dětí. Podle odborníků stojí za tímto jevem chudoba, nedostatek informací o antikoncepci a příležitostí si ji obstarat a také sexuální zneužívání dívek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám