Hlavní obsah

U Pretorie havarovalo dopravní letadlo a rozlomilo se

– Pretoria • Aktualizováno

Nejméně jednu oběť a dvacet zraněných si vyžádala úterní havárie historického dopravního letounu u letiště v Pretorii v Jižní Africe. Někteří zranění jsou v kritickém stavu. Svědci podle webu thesouthafrican.com popsali, že z motoru letadla, které se blížilo k ranveji, vycházel černý kouř.

Foto: Phil Magakoe, ČTK/AP

Havárie dopravního letounu u Pretorie

Článek

Letadlo z letiště Wonderboom u Pretorie odstartovalo, pak se na něj ale vracelo a žádalo o nouzové přistání. Na zem podle serveru Aviation Safety dosedlo asi šest kilometrů od letiště a rozlomilo se. Nehodu potvrdila policie i svědci, kteří letadlo viděli. Podle nich se po dopadu vzňalo.

Šlo o stroj Convair 340, který byl vyroben v roce 1954. Je určen pro zhruba 40 cestujících. Havarované letadlo má na sobě logo „Martin´s Air Charter“, což je někdejší název společnosti Martinair, a bylo určeno pro holandské muzeum Aviodrom.

Letadlo spadlo během testovacího letu, čekala ho cesta do Holandska přes východní Afriku, Chorvatsko a Rakousko, uvedl server Independent. V Jižní Africe měl stroj projít rekonstrukcí, protože byl poškozený.

Foto: Profimedia.cz

Convair-340 se vyráběl v 50. letech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám