Hlavní obsah

Další vstřícný krok. Severní a Jižní Korea zprovoznily horkou linku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Severní a Jižní Korea v pátek zprovoznily horkou telefonickou linku mezi vůdci obou zemí Kim Čong-unem a Mun Če-inem. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na kancelář jihokorejského prezidenta. Telefonické spojení bylo vytvořeno v rámci příprav na mezikorejský summit, který je plánován na 27. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Horká linka má předejít nedorozuměním.

Článek

Linka má zjednodušit kontakty a omezit možnost nedorozumění v obdobích zvýšeného napětí. Podle dřívějšího vyjádření jihokorejské prezidentské kanceláře by vůdci obou zemí měli toto spojení využít ještě před vrcholnou schůzkou.

Jihokorejská prezidentská kancelář v pátek oznámila, že linka byla úspěšně otestována telefonátem mezi jihokorejským prezidentským Modrým domem a mocnou severokorejskou Komisí pro státní záležitosti.

První mezikorejský summit po více než deseti letech se uskuteční v demilitarizované pohraniční zóně, v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Hlavním tématem jednání má být denuklearizace Korejského poloostrova. Jižní Korea tento týden uvedla, že na schůzce chce rovněž zahájit rozhovory o oficiálním ukončení války na Korejském poloostrově z let 1950-53.

Reklama

Výběr článků

Načítám