Hlavní obsah

V Číně se už nesmí obchodovat se slonovinou

– Peking

V Číně platí od posledního dne loňského roku zákaz obchodování se slonovinou a s výrobky z ní. Země přijala zákon o zákazu loni a podle ochránců přírody to může pomoci zachránit životy afrických slonů. Pytláci jich údajně kvůli klům ročně zabijí 30 000.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Slonovina je mimořádně ceněná

Článek

Čínské sdělovací prostředky oznámily, že už loni se díky zákonu cena slonoviny snížila o 65 procent, a agentury Nová Čína napsala, že v roce 2017 pokleslo množství zadržených zásilek slonoviny o 80 procent. Zákaz vešel v platnost 31. prosince loňského roku.

Nová Čína oznámila, že v Číně bylo uzavřeno 67 podniků a obchodů zbývajících se prodejem zboží ze slonoviny nebo jejím zpracováním.

Ředitel africké sekce Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Fred Kumah ale upozornil, že navzdory kampani věnované slonovině v Číně stále mnoho lidí o zákazu neví. Panují rovněž obavy, že zákaz se nedotkne Hongkongu, který je centrem obchodování se slonovinou a kde nejvíce obchodníků pochází z pevninské Číny. Hongkong teprve vlastní zákon o zákazu připravuje.

Ve světě bylo obchodování se slonovinou zakázáno v roce 1990.
Podle odhadů je nyní ve volné přírodě asi 415 000 slonů afrických.
Počátkem 20. století jich bylo odhadem tři až pět miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám