Hlavní obsah

V Indonésii odsoudili podle islámského práva dva homosexuály k 85 ranám bičem

Banda Aceh

Islámský soud řídící se právem šaría odsoudil ve středu v indonéské provincii Aceh dvojici mladých homosexuálů k veřejnému bičování. Každého z mužů ve věku 20 a 23 let čeká 85 ran za homosexuální styk, protože porušili islámské právo, napsala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Homosexuální pár odsoudil indonéský soud ke 170 ranám bičemVideo: Reuters

 
Článek

Dvojici našla v březnu hlídka strážců islámského práva, jak jsou spolu v posteli.

V Indonésii sice homosexuální styk trestný není, ale v provincii Aceh jako v jediné platí právo šaría. Žaloba pro každého z mužů žádala 80 ran. Soudce udělil každému trest o něco vyšší, byť zase nižší, než je maximum 100 ran.

Foto: Reuters

Jeden z indonéských homosexuálů u soudu

Soudce Charil Džamál řekl podle AFP u soudu, že mužům byla prokázána vina.

Zákon zakazující homosexuální styk byl schválen v Acehu v roce 2014 a o rok později vstoupil v platnost. Jde o vůbec první trest v zemi za homosexuální styk.

Veřejné tresty se dosud udělovaly jen za hazardní hry a pití alkoholu.

Bili je a natáčeli to 

Bičována bude dvojice 23. května v hlavním městě provincie Banda Aceh, kde také mladíky hlídka při nedovolené aktivitě našla. Když je přistihla, kopala je, bila a vše také natáčela na video, které pak bylo v Indonésii široce sdíleno.

Homosexuální aktivisté a organizace bojující za lidská práva verdikt odsoudili. „Vidím to jako kriminalizaci, krok zpátky pro Indonésii a porušení lidských práv,“ řekl zakladatel organizace Gaya Nusantara Dede Otomo, který patří k předním obhájcům práv homosexuálů v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám