Hlavní obsah

Zeman je v Číně

– Peking

Prezident Miloš Zeman v pátek přiletěl na pracovní návštěvu Číny. Na Twitteru to po přistání v Pekingu oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Českou hlavu státu ještě v týž den čeká setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem a dalšími čínskými vrcholnými představiteli.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zemanova návštěva Číny je naplánována na šest dní. Už dopoledne SELČ se má sejít s čínským prezidentem. Schůzka bude trvat asi půl hodiny a zúčastní se jí i členové národních delegací.

Hlavním motivem Zemanovy čínské cesty by měla být, stejně jako při předchozích návštěvách v letech 2014 a 2015, zejména ekonomická spolupráce. S čínským prezidentem by ale měl mluvit i o mezilidských kontaktech včetně turistického ruchu. Po setkání národních delegací má být podepsáno několik memorand o ekonomické spolupráci.

Tři ministři se nepřipojili

Zemana v Číně doprovázejí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO). V delegaci je i několik náměstků ministrů.

Původně měla být ministerská delegace širší, tři ministři za sociální demokracii včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale účast kvůli české vládní krizi zrušili.

Zeman má v pátek v plánu také schůzku s předsedou čínské komise pro dohled nad bankami Kuo Šu-čchingem nebo s představitelem společnosti Linglong Tire. Tato firma hledá pozemky na stavbu továrny na pneumatiky za několik miliard korun. Její zástupci nedávno navštívili i průmyslovou zónu v Mošnově na Novojičínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám