Hlavní obsah

Tajfun zabíjel na Filipínách

– Manila

Nejméně šest lidských životů si zatím vyžádal tajfun Nock-Ten, který v neděli udeřil na Filipíny. Dalších osm lidí je nezvěstných, uvedly v pondělí filipínské úřady. Bouře se nakonec vyhnula hlavnímu městu Manila.

Foto: Reuters

Škody způsobeném tajfunem Nock-Ten v Malinau v oblasti Albay

Článek

Tajfun, který zpočátku provázely poryvy větru o rychlosti až 215 km/h, zasáhl v neděli filipínský ostrov Catanduanes. Způsobil tam značné materiální škody, zničil řadu domů, přerušil dodávky elektrického proudu a poškodil komunikační sítě.

Guvernér silně zasažené provincie Albay místní televizi Al Bichara řekl, že při nenadálé záplavě způsobené tajfunem se utopili muž a žena. O život přišel i starší muž, na kterého spadla zeď.

Jednoho muže zabil v provincii Quezon vyvrácený strom, který na něj spadl, uvedla agentura AP. Jinou oběť v téže provincii zabil elektrický proud ze spadlého vedení. Další mrtví se buď utopili, nebo je zabily vyvrácené stromy.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Zaplavená ulice ve městě Quezon na Filipínách

Úřady z preventivních důvodů přiměly odejít z domovů v ohrožených oblastech více než 383 000 lidí. Zrušit bylo nutné na 80 vnitrostátních i mezinárodních letů. Panovaly obavy, že se někde lidé nebudou chtít evakuovat kvůli oslavě Vánoc.

„Měla to být oslava, ale nemůžeme slavit,“ řekla AFP dvacetiletá Erna Angela Pintorová. Vítr strhl jejímu domu v Ligau střechu a kvůli povodním museli všichni odejít. „Pro nás to jsou smutné Vánoce. Nikdo neumřel, ale hodně sousedních domů bylo odplaveno.“

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Policejní auto na zaplavené ulici v městě Quezon, která zasáhl tajfun.

Nock-Ten nad pevninou postupně zeslábl na 120 kilometrů v hodině s poryvy kolem 180 kilometrů v hodině. Přesto dokázal napáchat škody v provinciích Batangas a Cavite.

Jde o nejsilnější bouři, která Filipíny zasáhla od tajfunu Haiyan, jenž před třemi lety zabil přes 7350 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám