Hlavní obsah

Bývalý čínský policejní šéf má být popraven za vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Číně byl v pátek k trestu smrti odsouzen bývalý šéf policie v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Vinným byl shledán z vraždy své milenky, úplatkářství a nedovoleného držení palných zbraní a výbušnin. Informovala o tom čínská státní média. Soud ve městě Tchaj-jüan v severní provincii Šan-si uvedl, že pětašedesátiletý Čao Li-pching ženu zavraždil loni v březnu.

Foto: Profimedia.cz

Čínské vězení. Ilustrační foto

Článek

Čínská státní média již dříve napsala, že obětí Čaova zločinu se stala jeho osmadvacetiletá milenka, která mu prý vyhrožovala, že zveřejní jeho korupční chování. Čao ji usmrtil bodnými a střelnými ranami a její tělo spálil. Před soudem vinu odmítl.

Na úplatcích za povyšování různých lidí do významných funkcí přijal Čao podle agentury Reuters přes dva milióny jüanů (7,3 miliónu Kč). Rovněž pak ilegálně přechovával 91 rozbušek ve své kanceláři, když působil v letech 2008 až 2010 jako nejvyšší policejní představitel oblasti Vnitřní Mongolsko.

Policejním šéfem se Čao v této severní odlehlé oblasti stal v roce 2005 a byl jím do roku 2012. V řadách policie pracoval téměř 30 roků.

Čao je dalším z řady potrestaných vysokých představitelů čínské komunistické strany, v níž se prezident Si Ťin-pching snaží obnovit disciplínu. Prezident zdůrazňuje, že skoncovat s korupčními praktikami a dalšími zločiny čínské vládnoucí strany je klíčové pro její přežití.

Vnitřní Mongolsko je strategicky významná oblast, která hraničí s Ruskem a Čínou. Zaujímá desetinu rozlohy Číny a nacházejí se tam největší čínská uhelná ložiska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám