Hlavní obsah

Dillí se dusí ve smogu, lidé mají zůstat doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Úřady v indickém hlavním městě v pondělí doporučily zhruba 15 miliónům obyvatel metropole, aby pokud možno nevycházeli ven. Město se dusí pod příkrovem smogu. Na některých místech bylo naměřeno 999 mikrogramů polétavého prachu PM10 na metr krychlový. To je devětkrát více než stanovený limit a devadesátkrát více, než kolik doporučuje jako horní hranici Světová zdravotnická organizace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dillí se dusí ve smoguVideo: AP

 
Článek

K situaci nepřispěly jen meteorologické podmínky a běžná praxe pálení odpadků, ale také nedělní ohňostroje v rámci hinduistického svátku diwali, uvedly agentura AP a stanice BBC.

„Hezká podívaná, Dillí. A teď se dus!“ glosoval oslavy na Twitteru uživatel Pratik Prasendžit.

Kvalita ovzduší byla obzvláště špatná už minulý týden, kdy úřady oznámily, že u vytížených silnic rozestaví nové čističe vzduchu. V pondělí ráno však podle svědků takřka nebylo vidět na krok.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Úřady doporučily lidem nevycházet ven.

Město, v němž je nebezpečné dýchat

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila už před dvěma lety Dillí za nejznečištěnější město světa. Zároveň uvedla, že 13 z 20 nejznečištěnějších města na planetě se nachází v Indii. Podle WHO na následky znečištěného ovzduší každoročně umírá zhruba 620 000 Indů.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Dětský fond OSN (UNICEF) ve své nedávné zprávě varoval, že zhruba třetině z dvou miliard dětí, které na severu Indie a v okolních zemích dýchají toxický vzduch, hrozí vážné zdravotní následky včetně plicního onemocnění a poškození mozku a dalších orgánů.

UNICEF současně upozornil, že 300 miliónů dětí ve světě žije v místech s ovzduším, jehož míra znečištění šestinásobně překračuje doporučenou hranici. Z nich 220 miliónů dětí žije v jižní Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám