Hlavní obsah

V táboře uprchlíků před Boko Haram umírá hladem třicet lidí denně

– Abuja
Novinky, Alex Švamberk

Skoro dvě stě lidí, kteří utíkají před radikální islamistickou skupinou Boko Haram, zemřelo hlady v květnu v nigerijském městě Bama. Uvedli to Lékaři bez hranic po návštěvě jednoho z uprchlických táborů s tím, že v oblasti působení Boko Haram je kritická humanitární situace.

Foto: MSF

Lékaři bez hranic v Nigérii

Článek

Lékaři bez hranic navštívili v úterý v Bamě tábor, kde je 24 000 uprchlíků. Je mezi nimi 15 000 dětí, z toho 4500 mladších pěti let. Rychlá prohlídka 800 dětí ukázala, že devatenáct procent z nich trpělo vážnou akutní podvýživou, což je nejsmrtelnější forma podvýživy. Šestnácti dětem hrozila bezprostředně smrt.

U tábora se denně vykopávají hroby, protože každý den zemře hladem a na různé nemoci asi třicet uprchlíků. Tým Lékařů bez hranic našel u tábora 1233 hrobů z posledního roku, ve 480 z nich byla dětská těla.

„Je to poprvé, kdy byli Lékaři bez hranic schopni dostat se do Bamy, ale už víme, že nouze lidí v oblasti překročila kritickou hranici,“ uvedla šéfka mise v Nigérii Ghada Hatímová.

Od 23. května v táboře zemřelo 188 lidí, většinou na průjem a podvýživu. „Řekli nám, že během dne umírá na hlad a nemoci třicet lidí,“ dodala Hatímová.

Foto: MSF/Abubakr Bakri

Jeden z uprchlických táborů u Maiduguri

„V lékařských zařízeních v Maiduguri jsme ošetřovali podvyživené děti a viděli trauma ve tvářích našich pacientů, kteří byli svědky mnoha hrůz,“ uvedla dále Hatímová.

Mezi 13. a 15. červnem nigerijské úřady a místní nevládní organizace zorganizovaly evakuaci 1192 lidí z oblasti Bamy do hlavního města nigerijského státu Borno Maiduguri. Většinou šlo o děti a ženy. Z 466 dětí, které vyšetřili Lékaři bez hranic, jich 66 procent bylo vyhublých, 39 procent trpělo vážnou podvýživou, 78 dětí muselo být okamžitě hospitalizováno ve vyživovacím centru Lékařů bez hranic.

Na kritickou situaci v oblasti působení Boko Haram upozorňoval ve středu i ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Zmiňoval přitom, že před Boko Haram uprchly milióny lidí a dodával, že problém se týká nejen severovýchodu Nigérie, zejména ve státě Borno, kde má skupina své základny, ale také sousedních zemí Nigeru, Čadu a Kamerunu. V Nigeru uprchlo po útocích z půlky června na 200 000 lidí. [celá zpráva]

V nigerijském státě Borno působí Lékaři bez hranic od května 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám