Hlavní obsah

Abe jednoznačně vyhrál předčasné volby v Japonsku

– Tokio • Aktualizováno

Liberálně demokratická strana dosavadního japonského premiéra Šinza Abého jasně vyhrála předčasné volby. První odhady ukázaly, že v koalici se stranou Komeito získal dvoutřetinovou většinu v 475členném parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volby v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Jednobarevnou vládu ale premiérova Liberálně demokratická strana zřejmě sestavit nedokáže. Většina průzkumů uskutečněných při odchodu voličů z hlasovacích místností naznačuje, že současná vládní koalice by mohla získat více než 317 křesel. Udržela by si tak absolutní většinu, která jí umožňuje hladce prosadit zákony.

Hlavní opoziční strana Demokratická strana Japonska (DPJ) by podle průzkumu měla získat 62 křesel.

Volební místnosti se uzavřely ve 20:00 místního času (12:00 SEČ). Podle prvních odhadů volby provázela rekordně nízká volební účast.

Většina Japonců totiž tyto volby považuje za zbytečné, vyvolal je sám Abe, i když měl v parlamentu většinu. Přesto se mu nedařilo prosadit všechny ekonomické reformy a Japonsko po slibném růstu propadlo do recese. Způsobilo to Abeho dubnové rozhodnutí zvýšit daň z obratu z pěti na osm procent. To zabrzdilo domácí spotřebu, která je pro japonskou ekonomiku rozhodující. Vyšší daň měla snížit mamutí zadlužení země. [celá zpráva]

Foto: Issei Kato, Reuters

Šinzo Abe čeká na výsledky voleb

Abe před volbami řekl: „Slibuji, že udělám z Japonska zemi, která bude opět zářit ve středu světa.“

Slíbil, že pomůže ženám se lépe prosadit a přitvrdí protidiskriminační zákon, aby se ženy mohly lépe prosadit.

Zavedení nepopulárních opatření

Vyhrané volby stávajícímu premiérovi usnadní zavedení některých nepopulárních opatření, jakými jsou obnova provozu jaderných elektráren či schválení změny ústavy, jež by poprvé od druhé světové války japonským vojákům umožnila bojovat v zahraničí. Dvoutřetinová většina umožňuje přehlasovat horní komoru, pokud ta nějaký návrh zákona vrátí.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Japonský premiér Šinzo Abe při předvolební kampani

Podle analytiků Abe profitoval mimo jiné z roztříštěnosti opozičního tábora. Jeho hlavní konkurent, Demokratická strana Japonska (DPJ), byla u moci v letech 2009 až 2012, ale ztratila důvěru voličů vzhledem k neschopnosti naplnit předvolební sliby a nepřesvědčivému vedení země po zemětřesení, přívalové vlně tsunami a havárii jaderné elektrárny z roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám