Hlavní obsah

Islámští radikálové odpálili v Mali most

Bamako

Islámští radikálové na severu Mali vyhodili do povětří most přes řeku Niger u vesnice Bentina poblíž města Gao. Leží na jediné silnici spojující Gao se sousedním Nigerem. Podle AFP ale byl zničen jen jeden ze dvou mostů a druhý, novější byl explozí jen poškozen.

Foto: Reuters

Malijští vojáci u trosek pick-upu používaného ve městě Gao islámskými radikály ze skupiny MUJAO.

Článek

Most byl vyhozen do povětří den poté, co byly na Gao vypáleny granáty, což jen potvrzuje, že vzbouřenci jsou v posledních týdnech aktivnější. Minulý týden vypověděla příměří vzbouřenecká skupina MNLA, kterou tvoří tuarežští separatisté. Okamžitě napadli další město Kidal na severu. V září také Al-Káida v islámském Maghribu podnikla sebevražedný atentát v Timbuktu.

Začátkem loňského roku MNLA, která se spojila s několika islamistickými skupinami napojenými na Al-Káidu, vyhlásila nezávislý mezinárodně neuznaný tuarežský stát Azawad. Sever Mali pak ale ovládli islamisté.

Letos na jaře se podařilo vytlačit islamisty z většiny oblastí na severu Mali, které získali loni, poté co zahájili tažení na hlavní město Bamako a zasáhly francouzské jednotky. Ty postupně dobyly všechna města na severu a v létě se začaly stahovat, v zemi je poslední tisícovka francouzských vojáků. Poslední útoky ale podle BBC možná povedou k přehodnocení plánu stahování, i když v Mali je 6000 vojáků OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám