Hlavní obsah

Američané šli v Somálsku po špičkách Aš-Šabábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Mogadišu

Akce amerických speciálních jednotek v somálském Barave skončila neúspěchem. Nasazení Teamu Six SEAL, který zlikvidoval bin Ládina, ale potvrzuje význam osoby, po níž Američané šli. Mělo jít o muže stojícího za atentátem na americkou ambasádu v Keni, známého jako Ikrima, naznačili CNN vysocí američtí představitelé. Podle Aš-Šabábu ale byl cílem dokonce jeho velitel Muchtár abú Zubajr, známý též jako Ahmad Abdi Godane.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci Aš-Šabábu na archivním snímku

Článek

Mluvčí Aš-Šabábu uvedl, že terčem úroku byl Godane a že při útoku padl jeden z osobních strážců. Cílem útoku Teamu Six byla vila na pobřeží, kde se scházejí špičky Aš-Šabábu. Údajně patří Muchtárovi.

Už v neděli ale řekl vysoký představitel Obamovy administrativy, že terčem byl muž spojený s útokem na americké velvyslanectví v Nairobi z roku 1998. Tím je právě málo známý Ikrima. Ten měl v roce 2002 figurovat i u atentátů na hotel a letadlo v Mombase.

Ikrima měl cvičit teroristy

Ikrimovo jméno skoro nikomu nic neříká, ale jde o mimořádně nebezpečného teroristu, který stál za mnohými atentáty. Podle pondělního sdělení keňských představitelů je spojován i s několika zmařenými útoky v Keni z let 2011 až 2013. Posledním byl dubnový útok na letiště v Mandeře na severovýchodě Keni. V posledním roce ale hlavně rekrutoval a cvičil Keňany pro Aš-Šabáb.

Ikrima má mít blízko k šéfovi Aš-Šabábu Muchtárovi abú Zubajrovi a zřejmě i k operativci al-Kajdá Keňanovi Salihovi Alímu Nabámovi, který byl zabit při americké razii v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám