Hlavní obsah

Na riziko nákazy Čechy upozorní SMS

• Aktualizováno

Podle perské redakce BBC podlehlo v Íránu nemoci Covid-19, způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, 210 osob. V Itálii prudce stoupl počet nakažených i mrtvých. Nemoci podlehl i první Brit. V Německu roste počet nemocných, u nichž byla nemoc diagnostikovaná. Nákaza se rozšířila už do 45 zemí. V České republice je v domácí karanténě přes 300 lidí. Potvrzený případ nákazy zatím v ČR není.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý okres Heinsberg hlásí dvě desítky nakažených koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

23:00 - Dnešní on-line zpravodajství končí, děkujeme za pozornost.

22:30 - Akcie v USA zažily největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Výprodej akcií se tento týden prohloubil kvůli obavám, že rychle se šířící onemocnění způsobené novým typem koronaviru může způsobit recesi. Za celý týden index Dow Jones klesl o 12,4 procenta, Nasdaq o 10,5 procenta a S 500 o 11,5 procenta. Ztráty zaznamenaly indexy i za celý měsíc.

21:47 - Čechy pobývající v zemích, kde se šíří nový koronavirus, bude stát přes SMS operátora O2 upozorňovat na nebezpečí nákazy. Při návratu do Česka bude také lidi žádat, aby sledovali, zda se neobjeví příznaky nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

20:34 - Británie oznámila dvacátého nakaženého. Infikoval se ve Spojeném království.

20:25 - Testy podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka absolvovali i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, prezidentův poradce Martin Nejedlý a předseda fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, kteří se vrátili z Číny. "Testy jsou negativní," uvedl na Twitteru.

Mynář se v Číně setkal z jedním z tamních vicepremiérů Chu Čchun-chuem. Tisková agentura Nová Čína setkání prezentovala jako důkaz „hlubokého přátelství české vlády a lidu”, neboť Mynář do země přicestoval v době epidemie koronaviru.

Kancléř Mynář v Pekingu: Schůzka s čínským vicepremiérem na důkaz hlubokého přátelství

Domácí

20:02 - Perská redakce BBC uvedla s odvoláním na zdroje z místních nemocnic, že koronavirové infekci Covid-19 podlehlo v zemi už 210 lidí. Oficiální místa uvádějí 34 oběti. Už dříve jeden poslanec z Kómu tvrdil, že tam nemoci podlehlo padesát osob.

19:57 - Berlínský veletrh cestovního ruchu ITB, největší akce svého druhu na světě, se příští týden kvůli šíření nového koronaviru neuskuteční. Odřeknutí veletrhu požadovalo podle dřívějších informací deníku Bild německé ministerstvo zdravotnictví. Organizátoři na konání ITB trvali, nedokázali ale splnit bezpečnostní podmínky úřadů.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Řidič taxi v italském Miláně dezinfikuje interiér vozidla.

18:32 - V Itálii zemřeli další čtyři lidé na nový koronavirus, počet jeho obětí tak v zemi vzrostl na 21, oznámily místní úřady. Nakažených je v Itálii 821.

18:10 - Ceny průmyslových kovů výrazně klesají a zinek se propadl na nejnižší hodnotu za více než tři roky. Mohou za to obavy, že šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem bude mít negativní dopad na poptávku po průmyslových kovech. Snižují se i ceny drahých kovů, v čele se zlatem.

17:55 - Island potvrdil první případ nákazy novým koronavirem Muž se nedávno vrátil z Itálie a leží v nemocnic. Jeho stav není vážný.

Koronavirus není žádná legrace, ale vtipy už o něm kolují

Koktejl

16:40 - Úbytek turistů z Jižní Koreje kvůli šíření nového typu koronaviru v Česku nejvíce poznamená Prahu. Do hlavního města míří tři čtvrtiny Korejců, zbylá čtvrtina nejčastěji navštíví Jihočeský nebo Jihomoravský kraj. Jejich průměrná doba pobytu je 2,6 dne a útrata téměř 1600 korun na den, ve srovnání s jinými národnostmi je to jedna z nejvyšších částek. Vyplývá to z dat agentury CzechTourism.

15:38 - Obětí koronaviru se stal první Brit. Šlo o člověka, který byl na lodi Diamond Princess. Podlehl nemoci v Japonsku. Stal se šestým člověkem z lodi, který nemoci podlehl.

15:34 - Ministerstvo zdravotnictví v Mexiku potvrdilo první dva případy nákazy nemocí Covid-19 v zemi. Oba nakažení byli nedávno v Itálii, kde se setkali s Italem žijícím v Malajsii.

15:22 - Je třeba zvážit konání Světového poháru v biatlonu. „Mluvil jsem o tom s hejtmanem (Jiřím) Běhounkem, vnímám, že ve Švýcarsku zrušili autosalon a rozhodli se zrušit nebo posunout veškeré akce nad tisíc lidí,” uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Je to velká akce, lidé se na to těší, přijde 100 tisíc návštěvníků ze zahraničí, také z Itálie. Neříkám, že mám nějaký návrh, jen konstatuji, že tyhle hromadné akce je potřeba posoudit, uvedl Babiš tím, že jasně bude po víkendu a do středy by mělo padnout rozhodnutí.

15:15 - V domácí karanténě je kvůli podezření na koronavirus 307 lidí. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pobývali v rizikových oblastech, ale jsou bez příznaků.

14:36 - Hygienici v Jihočeském kraji poslali od začátku února do domácí karantény 77 lidí, kteří se vrátili ze zahraničních oblastí.

12:53 - Zájem Čechů o létání kvůli koronaviru klesá, prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu meziročně snížily o 70 procent. Pokles je i u dalších zemí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Cestující s rouškami na letišti v Brně-Tuřanech. Právě přicestovali z italského Bergama.

12:40 - V Benátkách jsou kvůli prevenci před koronavirem už od pondělí zavřená muzea a kulturní atrakce. Nařídilo to vedení regionu Benátsko. Rozhodnutí platí nejméně do neděle 1. března.

12:35 - Fotbalisté Newcastlu už si před tréninkem nebudou podávat ruce. Anglický klub o tom rozhodl na základě doporučení lékařů, aby omezil riziko nákazy koronavirem. Ve Velké Británii dosud zaznamenali 19 případů onemocnění, kterým se zatím celosvětově nakazilo asi 80 tisíc lidí. Nemoc si vyžádala asi 2800 obětí.

„Máme takový každodenní rituál, že když se ráno potkáme v tréninkovém centru, tak si potřeseme rukou. Na doporučení lékařů jsme od toho nyní upustili,“ citoval server BBC trenéra čtrnáctého celku anglické ligy Steva Bruce.

V Itálii bylo kvůli nákaze odloženo 40 fotbalových zápasů, zatímco utkání Serie A se stejně jako čtvrteční duel Evropské ligy mezi Interem Milán a Razgradem hrály bez diváků.

12:27 - Normální průběh nákazy novým typem koronaviru se vyskytuje v 80 až 85 procentech, uvedl na páteční tiskové konferenci Lars Schaade, viceprezident Institutu Roberta Kocha v Berlíně. Nemoc se podle jeho slov podobá „lehkému nachlazení“, kdy se pacient do deseti, maximálně 14 dnů opět plně uzdraví.

V některých případech se však choroba zhruba po devíti dnech zhorší, v tom případě má onemocnění těžší průběh. „Pokud tato varianta nastane, zotavení trvá tři, čtyři nebo v extrémních případech až šest týdnů,“ uvedl Schaade. Takový případ byl popsán z Číny.

12:17 - E-shop Košík.cz omezuje maximální počet položek a hmotnost v rámci jednoho nákupu. Jde o reakci na paniku, která zachvátila část spotřebitelů. Společnost chce zabránit tomu, aby panika snížila dostupnost zboží v rámci běžných nákupů.

12:14 - Obavy z koronaviru tento týden dopadají na akciové trhy. Tento týden si akcie celosvětově vedou nejhůře od finanční krize v roce 2008.

Evropské burzy jsou znovu hluboko v červených číslech

Koronavirus

12:12 - Pořadatelé olympijských her v Tokiu nemají náhradní plán kvůli epidemii koronaviru. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach ujistil, že se počítá se zahájením her 24. července.

11:50 - V Íránu podle ministerstva zdravotnictví koronaviru podlehlo 34 lidí a potvrzeno je 388 případů nákazy. Na celém Blízkém východě je 500 nakažených.

11:44 - Ve Francii je evidováno přes 40 nakažených. Většina z nich se vrátila z Itálie.

11:43 - V Británii je 19 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Do poloviny tohoto týdne byly všechny v Anglii. Ve čtvrtek oznámily první případ ze Severního Irska a dnes z Walesu.

11:29 - Pětičlenná česká rodina už opustila izolaci hotelu na španělském ostrově Tenerife, potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Podle informací Novinek cestují domů běžnou leteckou linkou.

11:14 - Kvůli koronaviru byl zrušen ženevský autosalon. Švýcarsko zakázalo všechny akce s účastí více než 1000 osob.

Kvůli koronaviru kompletně zrušili Ženevský autosalon

Autosalon Ženeva

11:10 - Agentury zveřejnily fotografie z jihokorejského Soulu, kde stojí lidé dlouhé fronty na roušky.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Fronta na roušky v jihokorejském Soulu.

11:01 - Japonská prefektura Hokkaidó vyhlásila kvůli koronaviru stav nouze a požádala obyvatele, aby o víkendu nevycházeli ven. Prefektura má 66 nakažených.

10:11 - Pět Čechů, kteří byli kvůli koronaviru v karanténě v hotelu na kanárském ostrově Tenerife, odletělo do Česka, uvedla ředitelka CK Canaria Travel.

09:12 - V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 154 lidí, u nikoho se nákaza nepotvrdila. Dalších osm vzorků je v laboratoři, uvedl ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

08:28 - Kvůli hrozbě nákazy koronavirem byly zrušeny poslední dvě etapy cyklistického závodu Kolem SAE. Dva italští členové doprovodu měli pozitivní test.

08:07 - Jižní Korea oznámila, že se nakazilo dalších 256 lidí, počet infikovaných v zemi tak stoupl na 2022. Nemoci Covid-19 v Jižní Koreji dosud podlehlo 13 lidí, bilance obětí za uplynulých 24 hodin však nestoupla.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Dezinfekce telefonních přístrojů v Jižní Koreji.

6:59 - O prvním případu nákazy v pátek informovalo také Bělorusko. Testy podstoupilo podle tamního ministerstva zdravotnictví 27 lidí a nemoc se prokázala u jednoho studenta z Íránu.

06:00 - Nákaza koronavirem se dostala na Nový Zéland. V zemi byl potvrzen první případ. Onemocněl člověk, který se vrátil z Íránu.

Foto: Kim Hyun-tai, ČTK/AP

Jihokorejští vojáci v ochranných oděvech dezinfikují ulice v Tegu.

05:51 - Litevská vláda oznámila, že se v zemi potvrdil první případ nákazy novým koronavirem.

05:00 - V Číně se nově nakazilo koronavirem 327 lidí, celkem tak má 78 824 infikovaných. Na nemoc Covid-19 zemřelo dalších 44 pacientů, celkově se počet obětí vyšplhal na číslo 2788. Agentura Reuters v této souvislosti připomíná, že uvedená bilance je nejnižší od konce ledna.

04:45 - Nákaza se šíří Německem. Šest spolkových zemí potvrdilo dalších 22 případů. V okrese Heinsberg u hranic s Nizozemskem je jich už 20. V tomto týdnu testy prokázaly nákazu nejdřív u manželského páru z Heinsbergu, přičemž žena pracovala jako vychovatelka ve školce. Všichni nově nakažení v regionu jsou v domácí izolaci a nemusí být hospitalizováni.

04:40 - V Hamburku se koronavir potvrdil u muže, který se nedávno vrátil z Itálie. Pacient je podle úřadů stabilní a v domácí izolaci. Další nakažený byl zaznamenán v Hesensku. Čtyři nové případy hlásilo také Bádensko-Württembersko, kde počet nakažených stoupl na osm.

04:30 - V Bavorsku se koronavirem nakazil muž, který podle úřadů v Německu přišel do kontaktu s Italem, u něhož se nákaza potvrdila po návratu do vlasti. Nový případ hlásila také spolková země Porýní-Falc, kde se nákaza potvrdila u muže v Kaiserslauternu. Muž je podle úřadů v izolaci a nemá komplikace.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám