Hlavní obsah

Koronavirus nejvíce kosí staré a nemocné

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Čína v úterý zveřejnila závěry dosud nejrozsáhlejší studie o probíhající epidemii onemocnění Covid-19 a viru SARS-CoV-2, který ji způsobuje. Vyplývá z nich, že u 8 z 10 pacientů je průběh onemocnění mírný a nerozvíjí se do život ohrožujícího zápalu plic. U 20 procent nakažených naopak nastávají komplikace. Smrtnost onemocnění dosahu 2,3 %. Zabíjí především staré a nemocné.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotníci ve Wu-chanu u nakaženého koronavirem

Článek

Podle posledních oficiálních údajů se novým koronavirem nakazilo 72,5 tisíce lidí a podlehlo mu na 1900 nakažených. Přes 12 tisíc pacientů se naopak prokazatelně uzdravilo. Nejhorší je stále situace v ohnisku epidemie, čínském městě Wu-chanu, kde evidují 1807 laboratorně prokázaných případů a 93 úmrtí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Konkrétněji k průběhu onemocnění: Mírný průběh má onemocnění v 81,9 procenta případů, závažný v 13,8 procenta případů a kritický stav nastává u 4,7 procenta případů. Smrtnost se liší dle pohlaví. U mužů dosahuje 2,8 procenta, u žen 1,7 procenta.

Obecně horší průběh onemocnění byl zaznamenán u starších a chronicky nemocných. Mezi choroby, které průběh covid-19 komplikují, patří kardiovaskulární choroby, vysoký tlak, cukrovka a chronická onemocnění dýchacích cest.

Kjóto zeje kvůli koronaviru prázdnotou. V ulicích je prý víc opic než turistů

Cestování

Pokud jde o chování viru SARS-CoV-2, zdá se, že u něj zatím nedošlo k mutaci, která by jej učinila odolnějším nebo infekčnějším. Platí ale, že je nový koronavirus vysoce nakažlivý, podobně jako například chřipka. Nebezpečí tedy představuje ve zvýšené míře i pro zdravotnický personál a ty, kdo pečují o nemocné.

Celkem už onemocnělo přes 3 tisíce zdravotníků (1716 potvrdily testy) a 5 jich koronaviru podlehlo.

Zmiňovaná studie byla vypracována na případech 44 000 pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám