Hlavní obsah

Zraněný ukrajinský aktivista Bulatov odletěl na léčení

– Kyjev

Ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov, který se stal obětí únosu a mučení, odletěl v neděli z Ukrajiny na léčení. Informovala o tom agentura Reuters. Dodala, že ukrajinské úřady stáhly obvinění související s jeho účastí na protivládních protestech.

Podle ukrajinských médií se únosci Bulatova mimo jiné pokoušeli ukřižovat i uříznout mu ucho.

Článek

Opoziční předák Vitalij Kličko nejprve uvedl, že Bulatov odcestuje do lotyšského hlavního města Riga. Jeden z Kličkových spolupracovníků však později upřesnil, že Bulatov bude z Rigy pokračovat do sousední Litvy.

"Mohu potvrdit, že Dmytro Bulatov kolem půlnoci přiletí z Rigy do Vilniusu na léčení," řekl agentuře AFP mluvčí litevského ministerstva zahraničí.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier již dříve uvedl, že Bulatov dostal povolení odcestovat do Evropské unie. Dodal, že pokud si to Bulatov bude přát, může se léčba uskutečnit v Německu.

Ukrajinské ministerstvo vnitra přitom v pátek v noci oznámilo, že pětatřicetiletý Bulatov skončí v domácím vězení pro podezření z organizování masových nepokojů. [celá zpráva]

Bulatova unesli neznámí pachatelé, kteří jej prý mučili po celou dobu, kdy byl pohřešován. Podle ukrajinských médií se ho únosci mimo jiné pokoušeli ukřižovat i uříznout mu ucho.

Bulatov patřil k vůdcům kolon opozičně naladěných motoristů, protestujících i u rezidence prezidenta Janukovyče. Zmizel 22. ledna, údajně právě v době, kdy příslušníci policejní jednotky Berkut zbili opoziční aktivisty a jednoho kameramana. Kvůli účasti na motoristických protestech Bulatovovi údajně hrozí až osm let vězení.

Napadení ruských novinářů

Evropská ministryně zahraničí Catherine Ashtonová o víkendu prohlásila, že je "zděšena" známkami mučení spáchaného na Bulatovovi, a zacházení s kritikem vlády označila za "nepřijatelné".

Ukrajinou už přes dva měsíce zmítají protesty proti režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče, jenž v listopadu odstoupil od záměru podepsat s EU asociační dohodu, a namísto toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Ruský novinář Nikita Perfiljev, který informuje o situaci na Ukrajině, o víkendu podle agentury AFP uvedl, že byl i se svým kameramanem rovněž unesen. "Zbili nás a doporučili nám vrátit se do Ruska," prohlásil.

"Únosci mluvili perfektně Rusky," dodal. Neupřesnil však, kdy se incident odehrál. Perfiljev údajně v Kyjevě pracuje pro ruský zpravodajský web Ridus blízký ruské opozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám