Hlavní obsah

Zoo v Kodani utratila zdravé žirafí mládě, masem nakrmili šelmy

Zoologická zahrada v Kodani v neděli přes protesty tisíců milovníků zvířat utratila zdravé žirafí mládě. Důvodem bylo v rámci snahy Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) bránit příbuzenskému křížení zvířat. Zoo žirafu ani nenabídlo k prodeji.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí zoo Tobias Stenbaek Bro uvedl, že k usmrcení 1,5 roku starého žirafího samečka pojmenovaného Marius se použila pistole na porážku zvířat. Jeho maso bude podle něj využito jako krmení pro šelmy v zoo.

Asociace EAZA doporučila dánské zoologické zahradě zvíře utratit, protože ve svém rozmnožovacím programu má již mnoho žiraf s podobnými geny, jaké měl Marius, dodal mluvčí Stenbaek Bro.

Vedení zoo na webu také vysvětlilo, kastrace samce by byla ještě krutější a byla by provázena nežádoucími projevy zvířete. Také navrácení zvířete do volné přírody prý nemělo velkou naději na úspěch, navíc africké státy si to podle zoo u žiraf ani nepřejí.

Zoo dále zdůraznila, že svá zvířata neprodává. Reagovala na tvrzení dánského podnikatele Clause Hjelmbacka, že našel americkou miliardářku z Beverly Hills, která chtěla žirafí mládě koupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám