Hlavní obsah

Znepřátelené strany dohodly příměří v Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Ukrajiny a Ruska se ve středu v Minsku dohodli na příměří v Donbasu, které má začít platit minutu po půlnoci 21. července. Informovala o tom informovala agentura Interfax s odvoláním na mluvčí člena vyjednávacího týmu Leonida Kučmu. Klid zbraní nastane v den ukrajinských parlamentních voleb. Podobná příměří byla vyhlášena již mnohokrát, avšak dosud pokaždé byla porušena.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják dává pokyn lidem pohybujícím se poblíž kontrolního stanoviště ve městě Majorsk.

Článek

Příměří oznámila takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která má za cíl najít diplomatické řešení ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny.

Mluvčí ukrajinského exprezidenta Kučmy Darka Oliferová uvedla, že znepřátelené strany se dohodly na "všestranném, udržitelném a časově neomezeném klidu zbraní od půlnoci 21. července".

Klid zbraní nastane v den předčasných parlamentních voleb na Ukrajině. Média ho nadto dávají do souvislosti s letním obdobím sklizní a nazývají ho "obilným příměřím". Předchozí, jarní příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty bylo vyhlášeno začátkem března. Zastavení palby bylo dohodnuto také před novoročními svátky. Pokaždé ale bylo záhy porušeno.

Konflikt v Donbasu si podle odhadů vyžádal od jara 2014 na 14 000 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory povstalců, Moskva to popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám