Hlavní obsah

Žena přivezla na hranici své děti. Dala je babičce a vrací se na Ukrajinu

„Manžel zůstal na druhé straně. Nemůže překročit hranice,“ říká Marianna (29) z Luhanska, která přišla na Slovensko na hraniční přechod Ubľa s pětiletým Erikem a ročním Denisem. „Pro děti přijede moje máma, která žije v Košicích. Já se vracím za manželem na Ukrajinu,“ řekla webu čas.sk.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Uprchlíci dostávají občerstvení, například teplý čaj

Článek

Kvůli všeobecné mobilizaci Ukrajina nepouští přes hranice muže ve věku 18 až 60 let. Na Slovensko tak přichází jen ženy a děti.

Mária (25) z Mukačeva také jede k rodičům, kteří bydlí v Košicích. Manžel zůstal na Ukrajině, nechtějí ho pustit,“ uvedla. Na dceru s vnoučaty čeká u hraničního přechodu Ubľa také Jelena, která žije ve slovenské obci Ladomírová.

Vasja (28) žije v Praze a na hranici přijel pro svou manželku a dvě děti. „Jedeme do Plzně, kde pracuji,“ říká Vasyl (30).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Uprchlíci v tělocvičně ve slovenské obci Ubľa

Anton Frič ze Spišské katolické charity rozdává Ukrajincům teplý čas a oplatky. „Pomáhal jsem kdysi také uprchlíkům v Iráku. Ukrajincům chceme pomoct také s ubytováním. Máme vlastní zařízení ve Vysokých Tatrách. Můžeme ubytovat až 50 lidí. Hlásí se na nám také dobrovolníci, kteří chtějí ubytovat Ukrajince ve svých domech,“ říká.

Na obecním úřadě v Ubľe mají sbírku humanitární pomoci pro obyvatele Ukrajiny. Mikuláš (69) se synem Štefanem (29) přivezli ze Sniny přikrývky a jinou pomoc. „Manželka je ze severozápadu Ukrajiny. Poznali jsme se na stáži a vzali jsme se před měsícem,“ řekl Štefan.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Uprchlíci na hraničním přechodu Ubľa. Hranici mohou překročit jen ženy, děti a staří lidé.

„Jedeme k babičce do Česka. Už je na cestě, aby nás odvezla,“ uvedla Miroslava, která přechází hranice v obci Veľké Slemence se svým ročním synem. „Kdysi se přechod uzavíral ve 20.00, ale teď je otevřený nonstop. V základní škole můžeme ubytovat až 50 lidí,“ říká starosta obce Ľudovít Tóth.

Slovenské ministerstvo vnitra uvedlo, že za 24 hodin přijelo na Slovensko přes 12 tisíc lidí z Ukrajiny. „Před ruským útokem to bylo 1444 vstupů denně,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám