Hlavní obsah

Zemřela předposlední žena, jež přežila zkázu Titaniku

Právo, DPA, vjpl

Barbara Westová-Daintonová, jedna z posledních dvou osob, které přežily potopení Titaniku v roce 1912, zemřela ve věku 96 let. Její vzdálený příbuzný Peter Visick oznámil ve čtvrtek, že zemřela minulý měsíc v domově seniorů v britském městě Camborne.

Článek

Z těch, jimž se podařilo vyváznout z ledových vln Atlantiku, žije už jen Elizabeth Gladys Deanová z britského Southamptonu, které v době tragédie byly dva měsíce.

Daintonová, narozená v jihoanglickém přístavu Bournemouth v roce 1911, byla tehdy příliš malá, aby si pamatovala noc, kdy v noci 15. dubna 1912 obrovská "nepotopitelná" loď narazila na ledovec a v Atlantiku se potopila i s 2200 cestujících a posádkou. Mezi 1500 oběťmi byl i její otec Edward Arthur West. Když záchranný člun s malou Barbarou, její matkou Adou a sestrou Constance spustili na hladinu, otec jim na rozloučenou zamával. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Daintonová, jež se v roce 1952 v Británii provdala, se úzkostlivě vyhýbala publicitě související se zkázou Titaniku. "Dokonce trvala na tom, aby se její pohřeb uskutečnil ještě před zveřejněním data úmrtí. Respektovali jsme její soukromí. Dnes se vyjadřujeme o všem i o našich emocích, avšak lidé v té době o tom nevyprávěli," uvedla Karen Kamudová z Historické společnosti pro Titanic se sídlem v Indian Orchard v americkém státě Massachusetts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám