Hlavní obsah

Zemřel poslední východoněmecký ministr obrany Kessler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 97 let zemřel poslední východoněmecký ministr obrany Heinz Kessler, který zároveň patřil k nejvýše postaveným funkcionářům komunistické Jednotné socialistické strany Německa (SED). Po pádu berlínské zdi byl odsouzen kvůli spoluodpovědnosti za střelbu po uprchlících na někdejší vnitroněmecké hranici. Komunistický režim východního Německa stejně jako berlínskou zeď Kessler do konce svého života obhajoval.

Foto: Profimedia.cz

Heinz Kessler na fotografii z roku 1993

Článek

Bývalý armádní generál zemřel v úterý v Berlíně, informovalo ve čtvrtek nakladatelství Eulenspiegel. Kessler vykonával funkci ministra obrany komunistické Německé demokratické republiky od roku 1985 až do svého odstoupení v listopadu roku 1989. Byl také členem politbyra SED.

V září roku 1993 byl Kessler odsouzen na sedm a půl roku do vězení, z nichž si ale kvůli nalomenému zdraví odseděl jen část. Soud ho shledal vinným ze spoluodpovědnosti za střelbu po uprchlících na někdejší vnitroněmecké hranici. Kessler jakoukoli vinu na smrti uprchlíků odmítal.

Do konce života také obhajoval socialismus. V roce 2011 mu vyšla kniha s názvem Beze zdi by byla válka, v níž obhajoval existenci berlínské zdi. Kniha, kterou Kessler napsal společně se svým někdejším náměstkem Fritzem Streletzem, vyvolala pobouření mezi oběťmi komunistického režimu.

Už Kesslerovi rodiče byli komunisté. Za 2. světové války Kessler přeběhl od wehrmachtu k sovětské Rudé armádě a jako propagandista se k tomu pokoušel přimět i další německé vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám