Hlavní obsah

Zemřel Hans-Dietrich Genscher

– Berlín • Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřel bývalý západoněmecký ministr zahraničí a významný aktér událostí z roku 1989 Hans-Dietrich Genscher. V pátek to oznámila jeho kancelář.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hans-Dietrich Genscher na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Podle deníku Süddeutsche Zeitung se Genscher v posledních letech potýkal se zdravotními problémy. Zemřel ve čtvrtek v noci po selhání srdce ve svém domě ve  Wachtbergu v úzkém rodinném kruhu.

Genscher pocházel z východu a do západního Německa uprchl přes Západní Berlín v roce 1952.

Německou politiku pak ovlivňoval několik desetiletí, ve vládě působil poprvé v roce 1969. Tehdy se stal ministrem vnitra. Německou diplomacii vedl od poloviny 70. let až do roku 1992, kdy byla země znovu sjednocená.

Foto: Reinhard Krause/Files , Reuters

Genscher s tehdejším československým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem stříhá hraniční plot mezi Německem a Československem. Fotografie je z prosince 1989.

Genscher sehrál významnou úlohu v přelomovém roce 1989. V září toho roku osobně sděloval východoněmeckým uprchlíkům prchajícím přes Prahu, že mají otevřenou cestu na Západ. Genscher se před dvěma lety do Prahy vrátil a zúčastnil se připomínky historických událostí té doby.

Na své vystoupení na ambasádě v Praze vzpomínal jako na nejpohnutější chvíli své politické kariéry: „Byla to radost, kterou si sotva lze představit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám