Hlavní obsah

Země světa přihazují miliardy na vývoj vakcíny proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 7,5 miliardy eur (205 miliard korun) na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru chce získat Evropská unie ve spolupráci s dalšími státy během dárcovské konference, která byla zahájena v pondělí. Samotná EU věnuje v rámci této celosvětové snahy miliardu eur, konkrétní pomoc už slíbili i jednotliví účastníci.

Foto: Gonzalo Fuentes, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová za svou zemi přislíbila věnovat v rámci konference 525 milionů eur. Také Francie podle prezidenta Emmanuela Macrona věnuje půl miliardy. Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Británie dá na výzkum léků a vakcíny v přepočtu přes 400 milionů eur, což je více než polovina celkové částky, kterou chce Londýn věnovat na boj s koronavirem.

V přepočtu přes tři čtvrtě miliardy eur slíbil japonský premiér Šinzó Abe, jeho kanadský kolega Justin Trudeau oznámil, že Kanada uvolní podobně vysokou částku. Saúdská Arábie poskytne téměř půl miliardy eur.

V USA může být až 100 tisíc mrtvých s koronavirem, varoval Trump

Amerika

Konference je součástí globální iniciativy zahájené před dvěma týdny Světovou zdravotnickou organizací.

K iniciativě se nepřipojí USA, jejichž prezident Donald Trump v dubnu oznámil, že Washington přestává financovat Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), protože podle jeho názoru nezvládla pandemii nemoci covid-19.

Trump minulý týden avizoval, že USA urychlí vlastní vývoj vakcíny. Bílý dům by chtěl, aby do konce roku bylo k dispozici 100 milionů dávek.

Darujte miliardy, vyzývají špičky Evropské unie Saúdy, Japonce či Gatesovu nadaci

Zahraniční

Podle expertů by ale v běžné praxi klinické testy zaručující bezpečnost a účinnost vakcíny měly trvat 12 až 18 měsíců.

Globální iniciativa

Vedle unijních zemí v čele s Francií či Německem se na organizaci konference podílí Británie, Japonsko, Kanada či Saúdská Arábie a velké světové organizace a nadace.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové musí země světa sjednotit síly, aby co nejrychleji získaly účinnou vakcínu a lék proti nemoci, jejíž šíření bezprecedentně zasáhlo život na celé planetě.

„Musíme je vyvinout, vyrobit a dostat je do všech koutů světa,” prohlásila von der Leyenová, podle níž je plánovaná částka pouze začátkem dlouhodobé snahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám