Hlavní obsah

Země EU by měly mít více soucitu s uprchlíky, žádá šéf německého parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Všechny státy Evropské unie by měly projevovat více soucitu lidem na útěku. Prohlásil to předseda německého parlamentu Norbert Lammert u příležitosti památného dne, který připomíná Němce vysídlené po druhé světové válce ze zemí střední a východní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Předseda německého parlamentu Norbert Lammert

Článek

„Útěky a vyhánění jsou zdánlivě nekonečný příběh, který se bohužel netýká jen minulosti, ale i současnosti,” prohlásil Lammert. Podle něj se země EU zavázaly, že budou lidem na útěku pomáhat, průběh aktuální uprchlické krize však vyvolal pochybnosti, zda všechny státy skutečně tomuto úkolu porozuměly.

Německo bylo cílovou zemí pro velkou část uprchlíků, kteří loni do EU dorazili. Na německé území jich přišlo 1,1 miliónu. Z Berlína především na konci loňského roku zaznívala kritika na adresu ostatních členských států EU, jež podle některých německých politiků odmítaly spravedlivé rozdělení zátěže, kterou migrační krize přinesla.

Památný den připomínající osudy 15 miliónů Němců odsunutých po druhé světové válce především z oblasti dnešního Polska a Česka si Německo poprvé připomínalo loni. Oficiálně však tento den nemá připomínat pouze poválečné vysídlence, ale všechny oběti vyhánění, k němuž dochází i v současnosti. Také proto pro něj vláda určila termín 20. června, který už v roce 2000 označilo Valné shromáždění OSN za Mezinárodní den uprchlíků.

Anketa

Máte soucit s uprchlíky?
Ano
7,5 %
Ne
92,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5403 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám