Hlavní obsah

Zelenskyj podal přihlášku Ukrajiny do Evropské unie

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí podepsal a odeslal přihlášku své země do Evropské unie. Dokumenty jsou už na cestě do Bruselu. Vzhledem k současné mezinárodní situaci a kritériím semdadvacítky pro případné rozšíření se jedná spíše o symbolický krok Kyjeva.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Prezident je přesvědčen, že Ukrajina by si to zasloužila a že je to možné,” napsala agentura Unian.

Ukrajina již roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá schválený plán kroků vedoucích k členství v NATO a ani nemá vůči EU - na rozdíl od Albánie, Černé Hory, Severní Makedonie, Srbska či Turecka - postavení kandidátské země.

Na Ukrajinu vyjel druhý vlak s českou vojenskou pomocí

Domácí

Zelenskyj o okamžité přijetí už dříve požádal v rámci „nové zvláštní procedury”. Obrátil se na Brusel ve chvíli, kdy se Ukrajina brání ruské invazi a Západ se postavil na její stranu. Podporuje ji finančně a posílá jí zbraně.

Snahu Ukrajiny podpořil předseda vlády Petr Fiala (ODS), jde však spíše o symbolické gesto. Experti upozorňují, že Ukrajina nesplňuje některé ze základních podmínek členství.

„Pořád tam mají problémy s korupcí a oligarchy. To je letitý ukrajinský problém, tudíž není jisté, že státní instituce vždy a ve všem fungují podle nějakých demokratických standardů,“ řekl Novinkám politolog Josef Mlejnek z Univerzy Karlovy.

Okamžitý vstup Ukrajiny do EU? Experti vidí překážky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám