Hlavní obsah

Zbourají dům, v němž byli zavražděni Kuciak a Kušnírová

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Galanta

Rodinný dům v obci Veľká Mača v okresu Galanta, v němž byli v únoru 2018 zavražděni novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová, bude zbourán a na jeho místě vznikne park. Potvrdil to otec zavražděného novináře Jozef Kuciak.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rodinný dům, v němž byli zavražděni Kuciak a Kušnírová

Článek

Podle plánů obou rodin by v parku měli mít možnost zasadit stromek novináři a v letní kuchyňce by měl být památný pokoj. „Bude prosklený a budou v něm věci, které měly naše děti rády,“ řekl Jozef Kuciak. Připustil však, že k uskutečnění těchto plánů bude potřeba zajistit finanční prostředky a vyřešit formality s pojišťovnou.

„Ještě to nějaký čas potrvá,“ dodal Jozef Kuciak, který už o plánech mluvil se starostou Veľké Mače. Starosta přislíbil, že obec zajistí kosení trávy na pozemku.

Kuciak poděkoval sousedům, že udržují prostor před opuštěným domem. „Pro nás je to daleko,“ říká otec zavražděného novináře, který bydlí s manželkou v obci Štiavnik v okresu Bytča nedaleko hranic s Českou republikou vzdálené od Veľké Mače přes 150 kilometrů.

Matka zavražděné archeoložky Zlatica Kušnírová bydlí v obci Gregorovce v okresu Prešov na východním Slovensku vzdálené od Veľké Mače přes 350 kilometrů.

Soud pokračuje

U specializovaného soudu v Pezinku pokračuje proces s podnikatelem Marianem Kočnerem, který si měl vraždu novináře objednat. Obvinění čelí rovněž Alena Zsuzsová, která měla být zprostředkovatelkou vraždy a Tomáš Szabó, který přivezl vraha na místo činu.

K vraždě se přiznal Miroslav Marček, který byl začátkem dubna odsouzen k 23letému trestu. Další zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó přistoupil k dohodě o vině a trestu a odsedí si 15 let.

Kočner u soudu litoval smrti novináře Kuciaka a jeho snoubenky

Evropa

Soud nařídil další termíny na květen a červen, poslední je stanoven na 19. června 2020. Rodiče zavražděné dvojice vyjádřili naději, že v poslední červnový termín bude vynesen rozsudek.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018. Vražda vyvolala na Slovensku největší demonstrace od roku 1989. Postupně odstoupili z funkcí ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám