Hlavní obsah

Bělorusové vyšli po volbách do ulic, tvrdě proti nim zasáhli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Nedělní prezidentské volby v Bělorusku podle oficiálního státního průzkumu provedeného mezi voliči vyhrál Alexandr Lukašenko, získal 79,7 procenta hlasů, vítězství je tedy méně výrazné. Tisíce lidí vyšly na protest proti výsledkům voleb do ulic běloruských měst, policie je v Minsku i na řadě dalších míst ihned začala zatýkat

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

V Minsku policie proti lidem v ulicích brutálně zasahuje, používá slzný plyn a zábleskové granáty, informují místní novináři na Twitteru. Policejní automobil tam rovněž najel do skupiny protestujících, jeden člověk utrpěl vážné zranění, uvedl server tut.by. Policie se snaží vytlačit dav na obelisku hrdinů.¨

Exploze ohlušujících granátů popsal i reportér agentury AFP. Ruská zpravodajská agentura Interfax informovala dokonce o několika sanitkách, které mířily na místo protestů v centru hlavního města. Minská policie nicméně agentuře sdělila, že nemá informace o žádných zraněných protestujících.

Zatčení jsou hlášeni i z jiných měst.

„Jak můžete vidět, v ulicích Minsku jsou nyní tisíce vojáků a policistů. Vidíme vodní děla, tanky, obrněná vozidla, vojenské džípy. Neznamená to, že budou dnes použity. Cílem tohoto kroku je hlavně zastrašit," uvedl na Twitteru v neděli běloruský novinář Franak Vjačorka. Režim se totiž obává protestů kvůli výsledkům voleb.

Opoziční kandidátka neuspěla 

Oficiální výsledky voleb zatím nebyly zveřejněny. Z průzkumu před volebními místnostmi rovněž vyplynulo, že opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská dostala jen 6,8 procenta hlasů. Opoziční prezidentská kandidátka Cichanouská uvedla, že zveřejněným odhadům výsledků voleb nevěří. Většina Bělorusů ji podle jejích slov podporuje.

Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů.

Zatýkání před volbami

Již v sobotu byla zadržena šéfka volební kampaně Svjatlany Cichanouské, která je hlavní protikandidátkou autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. V neděli se na sociálních sítích objevila informace, že zemi kvůli obavám o svou bezpečnost opustila i Veronika Capkalová, která stála dosud po boku Cichanouské. Capkalová je manželkou bývalého prezidentského kandidáta Valeryje Capkala, který ze země kvůli obavám ze zatčení uprchl již před několika týdny.

Podle mluvčí Cichanouské bylo v neděli ráno zadrženo osm dalších lidí z jejich volebního týmu.

Svjatlana Cichanouská, 37letá bývalá učitelka, se ve volbách rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního bloggera Sjarheje Cichanouského. A do ulic Minsku i dalších běloruských měst přilákala na předvolební setkání velké množství lidí. Kvůli obavám o svou bezpečnost strávila Cichanouská noc mimo svůj domov. Již dříve odvezla ze země do bezpečí i své děti, protože jí bylo vyhrožováno, že o ně přijde, jestliže se z prezidentského klání nestáhne.

Foto: ČTK/AP

Opoziční běloruská kandidátka Svjatlana Cichanouská odevzdává hlas.

Jak Cichanouská nedávno uvedla v rozhovoru s britskou rozhlasovou stanicí BBC, lidé v Bělorusku nevěří, že volby budou spravedlivé: „Já ale stále věřím, že náš prezident pochopí, že jeho čas vypršel. Lidé ho už nechtějí.”

I když se volební místnosti otevřely až v neděli ráno, podle volební komise již více než 40 procent voličů hlasovalo předem v takzvaném předčasném hlasování. To je podle opozice hlavní způsob, jak režim výsledky voleb falšuje.

„Pět nocí volební urny nikdo nehlídal, což dává úřadům široké pole působnosti pro manévrování,” uvedla k této praxi již dříve Veronika Capkalová. Na sociálních sítích se objevily informace, že v některých volebních místnostech již došly hlasovací lístky. Jak to ironicky komentovali uživatelé internetu: „To se stává, když falšuješ příliš urputně a odhodlaně.”

Reklama

Výběr článků

Načítám