Hlavní obsah

Základní jídlo v Polsku bude dočasně bez daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní inflaci v Polsku se tamní vláda snaží zpomalit novým opatřením. Na půl roku plánuje nulovou daňovou sazbu pro základní potraviny, kam patří chléb, maso či výrobky z mléka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od 1. února dočasně na půl roku snižujeme DPH základních potravin, kam patří chléb, pečivo, masné a mléčné výrobky či nealkoholické nápoje. A to z dosavadních pěti procent na nulu. Nulovou daňovou sazbu budou mít letos od února do července i umělá hnojiva pro zemědělce, jejichž cena má přímý vliv na ceny potravin,“ oznámil premiér Mateusz Morawiecki.

Inflace trápí i Slováky. V prosinci byla nejvyšší od konce roku 2004

Ekonomika

Dodal, že změna přijde stát na šest až sedm miliard zlotých (zhruba 32 až 38 miliard korun). Premiér zároveň vyzval podnikatele obchodující s potravinami, aby cenu o snížené DPH sami zlevnili.

„Průměrná polská rodina ušetří na nákupu potravin měsíčně minimálně 45 zlotých (zhruba 250 korun – pozn. red.),“ řekl Morawiecki.

Inflace v USA je nejvýše za posledních 40 let

Ekonomika

Inflace je v Polsku největší za poslední dvě desetiletí, v prosinci překročila hranici 8,6 procenta. Vládou ohlášená daňová úleva by měla snížit inflaci v zemi o 0,6 až 0,8 procenta.

Inflace může dosáhnout dvouciferných hodnot, odhaduje ČNB

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám