Hlavní obsah

Záchranáři měli při vyprošťování mrtvých dětí z autobusu slzy v očích

– Bern • Aktualizováno
Novinky, aš, alt

Záchranáři, kteří v noci na středu zasahovali u havárie belgického autobusu ve švýcarském tunelu, prožívali mimořádně vypjaté momenty. V autobuse cestovaly dvě třídy školáků, polovina z nich zemřela, ostatní jsou zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah záchranářů u nehody belgického autobusuVideo: Reuters

 
Článek

Někteří záchranáři museli bojovat se slzami v očích. Jejich šéf Jean-Pierre Deslarzes označil zásah za psychicky mimořádně obtížný právě kvůli tomu, že oběťmi byly děti. Záchranáři byli šokováni tím, co museli prožít.

Přední část autobusu byla zcela zničená. Ti, co v zadní části přežili, museli čekat na záchranáře, protože se z autobusu nemohli sami dostat. Záchranáři je vyprošťovali celou noc.

Ahoj mami, ahoj tati. Je to tu fakt super. Postrádáme vás, ale skvěle se tu bavíme. Ahoj ve středu.
vzkaz jednoho z účastníků zájezdu

Podle policistů musel být náraz mimořádně silný. Z přední části autobusu zbyla jen změť kovu. Autobus ze zatím neznámých příčin narazil bokem do pravé zdi tunelu a následně čelně do zdi nouzového stanoviště.

Foto: ČTK

V autobuse bylo celkem 52 lidí, 28 zemřelo, 24 je zraněno. Nikdo tedy nevyvázl bez následků.

Foto: ČTK/AP

Zničený autobus a místo, do něhož narazil.

Školáci pocházeli ze dvou belgických vesnic Lommel a Heverlee a vraceli se domů z lyžařského zájezdu ve středisku Val d'Anniviers.

Z Heverlee bylo v autobuse 24 dětí ze šesté třídy, učitelka a instruktor. Zemřelo osm školáků a oba dospělí. "Nemám slov," řekl ředitel školy Marc Carels.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu ve švýcarském tuneluVideo: Reuters

Obtížná je i identifikace obětí. Ani po více než dvanácti hodinách se u některých těl nepodařila. "Musíme použít testy DNA," řekl švýcarskému listu Blick mluvčí policie kantonu Wallis. Z Belgie byl proto vyslán tým specialistů po identifikaci obětí.

"Je to hrozný strach a nejistota," prohlásil bruselský arcibiskup André-Joseph Léonard, který byl ve městě Heverlee. "Je asi osm (dětí), o kterých nevíme, co se stalo, což zanechává jejich rodiče ve strašném strachu."

Foto: Yves Herman, Reuters

Příbuzní a spolužáci se scházejí před školou v Belgii.

Rodiče by měli odletět do Švýcarska z vojenského letiště Molsbroek v 13 hodin. Přistát by měli o hodinu později v Ženevě. Dvě vojenská letadla mohou přepravit 82 osob. Na palubě budou i psychologové.

Lyžařské zájezdy škola pořádala pravidelně. Dříve však na ně jezdili školáci vlakem. Autobusy se začaly používat před dvěma lety.

Děti a učitelé z belgické školy truchlíVideo: Novinky/Reuters

Děti si lyžování užívaly. V prázdninovém blogu zraněných studentů stálo: "Ahoj mami, ahoj tati. Je to tu fakt super. Postrádáme vás, ale skvěle se tu bavíme. Ahoj ve středu."

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Záchranářská helikoptéra na místě nehody

"Tato tragédie změní celou Belgii," řekl podle agentury ATS belgický velvyslanec ve Švýcarsku Jan Luykx, který přijel na místo neštěstí. "Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. Závažnost té nehody je velmi obtížné strávit. Nyní se ovšem soustředím především na praktické záležitosti," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám