Hlavní obsah

Z Alternativy pro Německo odchází stále více jejích členů

– Berlín

Od protiimigrační, protiislámské a protiunijní strany Alternativa pro Německo (AfD), která se v neděli poprvé dostala do Spolkového sněmu, se distancuje stále více jejích členů. Dosavadní předsedkyně Frauke Petryová by podle prohlášení svého mluvčího měla ve straně skončit ještě během pátku.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Frauke Petryová se usmívá poté, co odešla z tiskové konference AfD.

Článek

Petryová své překvapivé rozhodnutí odejít z AfD zdůvodnila tím, že se strana radikalizovala. [celá zpráva] Podobně vysvětlil stejný krok i člen předsednictva strany v Sasku Ralf Nahlob, kterému, jak řekl, vždy záleželo na tom, aby AfD nesměřovala k politickém okraji, což se ale stalo.

Parlamentní frakci v Sasku, kde straně dosud předsedala Petryová, se podle listu Freie Presse chystá opustit poslankyně Andrea Kerstenová. Svého postu se vzdal také saský místopředseda AfD Sven Simon. Podobné kroky v uplynulých dnech učinili i někteří členové strany v dalších spolkových zemích.

Spory uvnitř AfD jsou podle pozorovatelů především projevem rozdílných pohledů konzervativního a národoveckého křídla strany. Petryová je představitelkou konzervativců, kteří původně straně dominovali a požadovali zejména jinou politiku v eurozóně. Postupně ale narostla síla národoveckých a pravicově radikálních členů, kteří se profilují na migrační politice.

Petryové, ale i dalším, v poslední době vadily mimo jiné výroky volebního lídra Alexandera Gaulanda, který hovořil například o tom, že Německo má právo být hrdé na to, co němečtí vojáci ve dvou světových válkách vykonali. Ve druhé světová válce se přitom řada z nich podílela na válečných zločinech i vyvražďování Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám