Hlavní obsah

Wilderse soud zprostil obvinění z podněcování nenávisti vůči muslimům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Ultrapravicový nizozemský politik Geert Wilders byl ve čtvrtek zproštěn amsterdamským soudem obvinění, že svými prohlášeními podněcoval nenávist k muslimům. Tento rozsudek se očekával poté, co se i žaloba přiklonila k názoru Wildersovo stíhání zastavit.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Geert Wilders

Článek

Proces přitahoval pozornost veřejnosti v tradičně liberální nizozemské společnosti nejen kvůli Wildersovu srovnání islámu s fašismem a kvůli tomu, že Korán přirovnal k Hitlerově knize Mein Kampf. Pozornost autor dokumentu Fitna vzbuzoval i proto, že Wildersova Strana pro svobodu (PVV) se stala třetí nejsilnější v zemi.

Wilders se hájil, že nechtěl vyvolat nenávist, nýbrž otevřít debatu. Také tvrdil, že nikdy neútočil na muslimy, ale na samotný islám. To nizozemské zákony umožňují.

Muslimové ale uváděli, že po Wildersových vyjádřeních vzrostlo násilí zaměřené proti muslimům i jejich diskriminace.

Žalující strana požadovala symbolickou pokutu ve výši jednoho eura. Nyní zvažuje, že případ předá Evropskému soudu pro lidská práva.

Rozruch vyvolal snímek Fitna

Wilders byl obviněn v lednu 2009 z podněcování nenávisti a diskriminace po kontroverzních prohlášeních a uvedení svého snímku Fitna (Rozvrat). Odvolací soud tehdy zvrátil rozhodnutí prokuratury v Haagu z předchozího roku Wilderse nestíhat, protože jeho postoje spadají do rámce veřejné diskuse a jsou chráněny svobodou slova.

Soud začal v lednu 2010. Jako první se v zemi přenášel v televizi. Wilders byl obviněn z mezinárodního napadání muslimů, z podněcování nenávisti proti muslimům, z vyvolávání diskriminace proti muslimům a z podněcování nenávisti proti přistěhovalců z východu.

Protiislámský snímek Fitna v roce 2008 umístil na internetové stránky své strany PVV. Měl dokázat, že korán je "hrůzná a fašistická kniha", podněcující násilí a netoleranci vůči ženám a homosexuálům.

Wilders je členem parlamentu od roku 1998. Žádá uzavřít hranice muslimským přistěhovalcům a přimět ty, kteří jsou již v zemi, aby podepsali dohodu o úplném přizpůsobení. Dánské karikatury proroka Mohameda, které dříve vyvolávaly protesty v islámském světě, umístil na své internetové stránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám