Hlavní obsah

Výstraha kvůli hrozbě kyberútoku. V Polsku aktivují bezpečnostní opatření

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki podepsal v úterý nařízení, jímž v celé zemi aktivoval první, nejnižší úroveň výstrahy proti možnému hrozícímu kybernetickému útoku. Opatření platí od úterní půlnoci do půlnoci z neděle na pondělí, informovala stanice TVN24 s odvoláním na oznámení Vládního bezpečnostního střediska (RCB).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

RCB neupřesnilo, co vládu k uvedenému kroku vedlo. Nicméně agentury připomínají, že minulý týden ve čtvrtek a v pátek Ukrajinu zasáhl rozsáhlý kybernetický útok, který provázelo varování obyvatelům země, aby se „obávali a očekávali nejhorší”. Stalo se to v době, kdy se země obává možnosti vojenské ofenzivy z Ruska.

Útok na ukrajinské vládní systémy byl komplexnější, uvedla kybernetická policie

Bezpečnost

Stupně výstrahy, označované jako CRP, se podle sdělení střediska vztahují k hrozbám v kyberprostoru. Nyní aktivovaná úroveň ALFA-CRP je nejnižší ze čtyř úrovní výstrahy uvedených v zákoně o protiteroristické činnosti. „Je to především signál pro bezpečnostní složky a pro celou veřejnou správu, aby byli zvláště ostražití,” citovala televize ze zprávy RCB.

Oznámené opatření podle úřadu znamená, že „veřejná správa je povinna provádět zvýšený monitoring bezpečnosti ICT systémů. Veřejné instituce budou mimo jiné sledovat a ověřovat, zda nedošlo k narušení bezpečnosti elektronické komunikace”.

Reklama

Výběr článků

Načítám