Hlavní obsah

Výbuch na Mallorce zabil dva lidi, letiště je znovu otevřeno

Novinky, Novinky, Sky News
Madrid
Aktualizováno

Mezinárodní letiště ve městě Palma de Mallorca bylo ve čtvrtek v 17:45 SELČ znovu otevřeno. Letiště na Mallorce ve španělských Baleárách bylo spolu s místními přístavy odpoledne uzavřeno po pumovém útoku na kasárna četníků, při němž byli zabiti dva příslušníci této civilní policie. Oznámila to agentura AFP.

Foto: Dani Cardona, Reuters

Vyšetřovatelé v Palmanově na Mallorce, kde ve čtvrtek zahynuli dva lidé při výbuchu před kasárnami civilní stráže.

Článek

Z Mallorky nemohly odlétat letadla ani odplouvat lodě. Úřady tak chtěly zabránit případnému útěku útočníků z ostrova. Čeští turisté, kterých je nyní na Mallorce asi 1500, podle dostupných informací mezi zraněnými nejsou.

Podle španělských médií si výbuch vyžádal kromě dvou obětí také několik zraněných. Úřady z útoku podezřívají baskickou separatistickou organizaci ETA, od jejíhož založení uplyne v pátek 50 let. Oba mrtví jsou patrně příslušníky četnictva - takzvané civilní gardy.

Bomba explodovala před druhou hodinou odpolední ve městě Palma Nova, několik kilometrů od paláce Marivent, kam má o víkendu na tradiční dovolenou přijet španělský král Juan Carlos s manželkou Sofií. Pokud se autorství ETA potvrdí, bude značně zpochybněno tvrzení španělské vlády, podle níž byla tato separatistická organizace vážně oslabena po velkých policejních zátazích, které se uskutečnily ve Španělsku a ve Francii v uplynulých měsících.

Výbuch přichází pouhý den po explozi nálože u kasáren četníků v severošpanělském Burgosu. Útok, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, se připisuje baskické sepratistické organizaci ETA. Lehká zranění při něm utrpělo přes 60 lidí, mezi nimi 22 žen a šest dětí.

Organizace ETA má na svědomí 825 lidských životů od roku 1968, kdy zahájila boj za inezávislý baskický stát na severu Španělska.

V podvečer byla na Mallorce zneškodněna řízeným výbuchem druhá nálož, kterou útočníci nastražili pod vozidlo četnictva, řekl pro Českou televizi český honorární konzul na Baleárských ostrovech Dalibor Čiak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám