Hlavní obsah

Vrah ruského opozičního politika Němcova dostal dvacet let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Čečenec Zaur Dadajev, usvědčený z předloňské vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova, byl ve čtvrtek v Moskvě odsouzen k trestu 20 let vězení. Prokurátorka přitom žádala doživotí. Čtveřice spolupachatelů si má podle vojenského soudu odpykat tresty od 11 do 19 let, informovala agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrah ruského opozičního politika Němcova dostal dvacet let vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Vražda Němcova se stala v září roku 2014. Zatčená pětice se během vyšetřování k činu přiznala, u soudu však své výpovědi odvolala a označila je za vynucené. [celá zpráva]

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Čečenec Zaur Dadajev (vlevo) a Anzor Gubašev u moskevského soudu

Ruští vyšetřovatelé označili za objednavatele a organizátora likvidace opozičního politika Borise Němcova bývalého důstojníka čečenského praporu Sever Ruslana Muchudinova. Za smrt Němcova měl zaplatit 15 miliónů rublů, tedy přibližně 5,7 miliónu korun.

Pochybnosti opozice

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen 27. února na mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice obviňuje z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina.

Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, a to i za přístup k ukrajinské krizi. Než byl zavražděn, chystal se publikovat důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů. Publikaci shrnující dosud známá fakta a podezření posléze dokončili a zveřejnili Němcovovi spolupracovníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám