Hlavní obsah

Volby v Bulharsku vyhrála středopravá strana, která už jednou nesestavila vládu

Sofia

Nedělní předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrála středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) někdejšího premiéra Bojka Borisova. Po sečtení 87 procent hlasů získala 32,6 procenta hlasů, napsala agentura Reuters. Strana ale nebude mít v novém parlamentu absolutní většinu.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulhar v triku s portrétem vůdce strany GERB Bojkem Borisovem hlasuje v Sofii

Článek

Vítězství GERB se očekávalo, podobně jako loni, kdy ale Borisov nedokázal sestavit vládní koalici. Druhé místo patří donedávna vládnoucím socialistům, kteří podle neúplných výsledků mají podporu 15,3 procenta voličů.

Předčasné volby, již druhé během dvou let, měly v Bulharsku ukončit politickou krizi. Za poslední dva roky se v této zemi zmítané hospodářskými problémy vystřídaly už čtyři vlády.

Nejednoznačný výsledek by podle agentury Reuters mohl vyústit ve vleklá jednání o podpoře mezi menšími stranami a opozicí.

K volbám nepřišla ani polovina voličů.

Další období politické nejistoty podle analytiků povede jen k dalšímu prohloubení  hospodářských potíží, se kterými se nejchudší člen Evropské unie již několik let potýká. Jen letos klesly přímé zahraniční investice v Bulharsku o více než pětinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám