Hlavní obsah

Vojenští lékaři budou testovat obyvatele osad na Slovensku, nařídil premiér

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) ve středu oznámil, že od pátku budou vojenští lékaři testovat na Covid-19 obyvatele romských osad po celé zemi.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Do osad po celém Slovensku se v uplynulých dnech vrátilo asi 1500 lidí ze zahraničí, kteří mohou být infikováni a není jasné, zda dodržovali karanténu.

Slovenský europoslanec romského původu a bývalý zmocněnec vlády pro romskou komunitu Peter Pollák připustil, že pokud běžně jeden obyvatel infikovaný koronavirem může v průměru nakazit 1,65 člověka, v případě romských osad se tento koeficient dostal až na číslo 20.

Slovensko prošetří okolnosti smrti první oběti koronaviru. Individuální selhání, hřmí ministr

Koronavirus

„Pokud někdo přišel do osady s koronavirem, může nakazit dvacet lidí a následně toto číslo stoupá exponenciálně,“ upozornil Matovič. V osadách totiž žijí lidé ve špatných hygienických podmínkách.

Předseda vlády zdůraznil, že asistence armády při testování není demonstrací síly, ale vláda nechtěla zatěžovat zdravotníky z nemocnic a ozbrojené síly byly připravené podat pomocnou ruku.

Zatím bylo vybráno 33 lokalit, v nichž se bude od pátku testovat. Jsou mezi nimi lokality Fiľakovo, Šumiac, Bardejov, Zborov, Jarovnice, Snina, Kecerovce, Krompachy, Pavlovce nad Uhom, Žehra, Trebišov a další. „Všichni pozitivně testovaní půjdou do karantény. Karanténní zónu bychom mohli vytvořit ve výcvikovém prostoru Lešť,“ řekl ministr obrany Jaroslav Naď.

Na Slovensku se konala mše, faráři i věřícím hrozí pokuta

Koronavirus

Ministr nevyloučil, že v případě vysokého počtu infikovaných by mohla armáda uzavřít celou osadu nebo i celou obec.

Minulý týden se dostalo do karantény 80 lidí v osadě ve městě Gelnica v Košickém kraji. Důvodem byl muž, který se před časem vrátil z Velké Británie a nedodržel povinnou domácí karanténu. Magistrát musel obyvatelům osady zajistit vodu a potraviny. Test nakonec u zmíněného muže Covid-19 nepotvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám