Hlavní obsah

VIDEO: Alžběta II. na Slovensku odmítla chléb se solí, prezident hrál na fujaru

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Britská panovnice Alžběta II. s manželem princem Filipem zavítala ve čtvrtek poprvé na Slovensko. Navštívila Bratislavu a v pátek Vysoké Tatry a Poprad. Slavnostní přivítání se neobešlo bez rozpaků, královna totiž odmítla nabízený chléb se solí. Napravila to hra na fujaru v podání slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče.

Článek

Královnu chléb se solí nabízený mladou dvojicí v krojích překvapil. Pravděpodobně tuto slovanskou tradicii nezná. Po slavnostním přivítání před Prezidentským palácem proběhlo krátké jednání s prezidentem Ivanem Gašparovičem. Slovenský prezident osobně zahrál královskému páru na lidový nástroj fujaru.

:. Britská královna Alžběta II. a slovenský prezident Ivan Gašparovič během uvítacího ceremoniálu v Bratislavě.foto: ČTK/Jan Koller

V průběhu návštěvy královně nabídli víno ze západoslovenské obce Radošina. Víno z okolí této slovenské obce se totiž podávalo na svatební hostině britské panovnice v roce 1947. Dvůr si tehdy objednal 600 litrů Radošinského Klevneru.

Panovnici následně čekala procházka centrem Bratislavy zpestřená vystoupením folklorních souborů. Před Primaciálním palácem ji přivítal primátor města Andrej Ďurkovský. Alžbětě II. následně na Hlavním náměstí zatancoval folklorní soubor Lúčnica.

Na královnu čekali v deštivém a větrném počasí stovky lidí. Jedné ženě se podařilo předat královně žlutou růži. "Jsem šťastná, že jsem královnu viděla takhle zblízka," řekla Novinkám jedna z přihlížejících žen. Někteří přihlížející však tolik štěstí neměli a královnu viděli jen na velkoplošných obrazovkách. "To jsem mohl zůstat doma v teple před televizí," stěžoval si mladý muž.

Odpoledne panovnice navštívila Hrad Devín, kde odhalila památník symbolizující pád železné opony v místech, kde byla před rokem 1989 přísně střežená hranice s Rakouskem.

:. Britská královna na Bratislavském hraděAutor: Ivan Vilček

Setká se i se zachráncem Wintonem

Královna se při návštěvě setká se sirem Nicholasem Wintonem, který zachránil před nacistickými koncentráky přes 600 českých a slovenských dětí. Připraveno je také setkání se slovenskými veterány západní fronty, s hendikepovanými umělci i s olympijským vítězem Michalem Martikánem a britským olympionikem Davidem Florencem.

Návštěvu provázela přísná bezpečnostní opatření. V ulicích Bratislavy bylo 600 policistů, na střechách byli umístěni ostřelovači a nad centrem města kroužil vrtulník.

V budově Slovenské filharmonie bude večer na počest královny slavnostní banket pro 150 pozvaných hostů. Bude mezi nimi také pětiletý Maťko Sýkora, který letos v létě prožil na výletě v horách tragédii. Blesk zabil jeho maminku i bratra. Otec upadl po zásahu bleskem do bezvědomí. Malý kluk dokázal sám najít cestu do vsi a přivolat pomoc. Otci tím zachránil život.

"Na banketu bude Maťko přítomen na mé osobní pozvání. Dali jsme mu na tuto příležitost ušít vlastní smoking," pochlubil se prezident Gašparovič.

Královna půjde na Hrebienok a na hokej

V pátek čeká panovnici procházka po Starém Smokovci a vyveze se lanovkou na Hrebienok. Provázet ji bude hra na fujaru a goralská muzika. Darem dostane obraz znázorňující vrch Kriváň a vévoda z Edinburghu dostane klobouk a valašku.

Následně královna v Popradu vhodí čestné buly před přípravným hokejovým utkáním popradského klubu a britského týmu Guildford Flames.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám