Hlavní obsah

Větrníky jim ubližovaly. Francouzští manželé dostanou odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští manželé získali odškodné ve výši 128 tisíc eur (3,2 milionu korun), když soud rozhodl, že šest větrných turbín umístěných v blízkosti jejich domu jim způsobilo tělesné a duševní potíže. Jejich právníci podle listu The Daily Tele­graph řekli, že ve Francii je to „bezprecedentní“ verdikt.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Odvolací soud v Toulouse rozhodl po šestileté právní bitvě, že větrné elektrárny způsobily Christel a Lucovi Foc­kaertsovým „mimořádné potíže“. Manželé si stěžovali, že šest turbín, z nichž některé leží méně než kilometr od jejich domu u vsi Margnès, jim způsobovalo bolesti hlavy a závratě a také narušovalo jejich spánek, a dokonce i srdeční tep.

„Zpočátku jsme nic nenamítali proti stavbě větrných elektráren v blízkosti našeho domu, ale časem se náš každodenní život stal noční můrou,“ řekl Luc Fockaerts. Problémy začaly v roce 2013, kdy byl vykácen les, nárazníková zóna mezi jejich pozemkem a turbínami. Poté se prý zhoršilo jejich zdraví. Rušilo je neustálé blikání světel, které jim připomínalo „nepřetržité blesky v bouřce“. „Byl to opravdu děsivý útok na zrak a sluch,“ řekl Fockaerts.

Pro Francii jsou jaderné reaktory nejlevnější řešení, tvrdí studie

Evropa

O kus dál bez potíží

Dvojice se pak snažila kontaktovat obě firmy, jimž turbíny patří, ale marně. „Vyrábějí zelenou energii daleko od svých dveří a nestarají se o lidi, kteří žijí vedle nich,“ řekl muž a dodal, že zisk z turbín má přednost před lidmi. Větrné farmy totiž vynášejí okolním obcím sto tisíc eur (2,51 milionu korun) ročně.

Žalobci koupili nemovitost, statek z 18. století, v roce 2004 a přestavěli ho na chatu. Turbíny byly instalovány v letech 2008 a 2009. Na radu lékaře se manželé v roce 2015 přestěhovali a pronajali si nemovitost vzdálenou deset kilometrů. Během roku všechny jejich potíže zmizely a oni podali žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám