Hlavní obsah

Vdova po německém rapperovi-džihádistovi Deso Doggovi skončila ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Karlsruhe nařídil uvalit vazbu na 34letou Omaimu A., vdovu po německém džihádistovi a bývalém raperovi Denisi Mamadouovi Cuspertovi známému jako Deso Dogg. Žena je podezřelá, že byla příslušnicí teroristické organizace Islámský stát a navíc se snažila naverbovat další bojovníky do řad radikálů, píše agentura DPA. Zadržena byla v úterý v Hamburku.

Foto: Profimedia.cz

Spolkový soud v Karlsruhe

Článek

Omaima A. odcestovala v lednu 2015 se svými třemi dětmi přes Turecko do Sýrie, aby tam mohla žít v oblasti kontrolované radikály Islámského státu. V Turecku se setkala se svým tehdejším manželem Nadarem H. Ten rodinu doprovodil do Sýrie, kde sám žil a bojoval po boku radikálů od roku 2014.

S dětmi nejprve bydlela v ženském domě v Rakkce, později se s prvním manželem přestěhovali do společného bytu v tomto městě. Omaima A. vychovávala děti v duchu radikálního islámu, podle pravidel Islámského státu. Teroristická organizace jim vyplácela pravidelné platby. V březnu 2015 žena podstoupila výcvik a učila se zacházet a střílet ze samopalu Kalašnikov AK 47.

Poté, co její manžel Nadar H. na jaře 2015 zahynul při náletu u Kobane, obdržela Omaima od velitelů Islámského státu speciální platbu ve výši 1000 dolarů (v přepočtu cca 23 tisíc korun) a poslední žold manžela ve výši 310 dolarů (cca sedm tisíc korun).

O pár měsíců později se opět provdala. Tentokrát se jejím mužem stal německý džihádista Denis Cuspert alias Deso Dogg. Omaima s ním žila v Sýrii až do září 2016, poté se vrátila do Německa, kde přivedla na svět čtvrté dítě a vybudovala si nový život, píše deník Bild. Deso Dogg zahynul při náletu v lednu 2018.

Ačkoliv žena byla v hledáčku bezpečnostních složek, příkaz k jejímu zadržení nemohl být vydán vzhledem k tomu, že nebyl dostatek důkazů, aby byla usvědčena z trestné činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám