Hlavní obsah

V Srebrenici si připomněli masakr a pohřbili 520 obětí

Potočari

V Srebrenici ve středu pohřbili ostatky 520 nově identifikovaných obětí masakru z roku 1995. Pohřbeni byli v rámci ceremonie připomínající 17. výročí nejhoršího válečného masakru v Evropě od konce druhé světové války.

Foto: Dada Ruvic, Reuters

Rakve s nově identifikovanými oběťmi ze Srebrenice

Článek

Dosud se podařilo identifikovat 5657 obětí masakru, během něhož zahynulo asi 8000 lidí. Nově identifikované ostatky pocházejí z neoznačených hrobů.

Ceremoniálu v Potočari přihlíželo na 30 tisíc lidí. Newyorský rabín Arthur Schneier při pietním aktu řekl: "Od přeživších je potřeba získat co nejvíce důkazů, aby se zabránilo jeho (masakru) popírání."

Za masakr v Srebrenici jsou v Haagu před tribunálem pro bývalou Jugoslávii souzen bosenskosrbský generál Ratko Mladić a bosenskosrbský předák Radovan Karadžić. [celá zpráva]

"Je to bolest, je to bolest bez konce," posteskla si Sevdija Halilovičová, která přijela na pohřeb svého otce. "Jeho ostatky byly exhumovány ze dvou masových hrobů," řekla agentuře AFP a dodala: "Moji dva bratři byli též zabiti při masakru, ale dosud je nenašli."

Rabija Hrustanovičová řekla u řady zelených rakví, kde jsou ve dvou i ostatky jejího manžela a bratra: "Chci si lehnout vedle nich a zůstat tu navždy."

Reklama

Výběr článků

Načítám