Hlavní obsah

V Sasku soudí druhou část ultrapravicové skupiny Freital, útočila pyrotechnikou z ČR

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

V Drážďanech začal v pondělí proces se čtyřmi lidmi podezřelými z podpory ultrapravicové teroristické skupiny Freital, která v roce 2015 v Sasku provedla několik útoků na politické odpůrce a migranty s využitím zábavní pyrotechniky nakoupené v České republice. Před dvěma lety poslal soud osm členů skupiny na několik roků do vězení.

Foto: Profimedia.cz

Souzení členové skupiny Freital

Článek

Na lavici obžalovaných v novém procesu usedli tři muži a jedna žena z měst Freital a Dippoldiswalde. Dvěma mužům ve věku 27 a 53 let obžaloba přisuzuje členství v teroristické skupině i podíl na útocích. Další, 31letý muž a stejně stará žena pak s hnutím sympatizovali, uvedla prokuratura.

Za nejvážnější čin napomáhání pokusu o vraždu je stíhán muž, který se účastnil útoku na ubytovnu uprchlíků. Ten byl už v předchozím procesu s jinými členy považován na pokus o vraždu.

Čtveřice, kterou vyšetřovatelé označují za druhou frontu skupiny, je souzena na svobodě. Proces potrvá přinejmenším do začátku nadcházejícího roku, naplánováno je prozatím 25 stání.

Nepřátelské prostředí

Osm již odsouzených členů radikální skupiny Freital, která byla pojmenovaná podle podkrušnohorského města u Drážďan, se seznámilo v roce 2015 při protiimigračních demonstracích. Velmi rychle pak přešli od protestů k násilným činům.

Skupina v červenci 2015 ve Freitalu zničila výbušninou auto politika za stranu Levice, pak zaútočila na kancelář této strany a v říjnu téhož roku provedla s použitím kyseliny máselné útok na alternativní ubytovací zařízení v Drážďanech.

V noci na 20. září a 1. listopadu 2015 zase členové skupiny zaútočili výbušninou na byty pro uprchlíky ve Freitalu. Při útocích utrpěli zranění dva lidé.

Za útoky na běžence a politiky dostali radikálové vysoké tresty

Evropa

Výbušniny, které byly podle soudu schopny smrtelně zranit člověka, vyráběla skupina ze zábavní pyrotechniky dovezené z České republiky. [celá zpráva]

Ve Freitalu nyní žije na 120 uprchlíků po soukromých bytech v celém městě. I když se většina integrovala a někteří působí ve sportovních klubech, radikálům jsou trnem v oku.

V březnu na ně jeden pokřikoval sieg heil, v květnu byla napadena na ulici černoška, které útočník nadával a poplival ji, a ve městě jsou často na zdech a autech nastříkané nacistické symboly. Bývalý radní za Levici Michael Brachtel se odstěhoval na bezpečnější místo, uvedla stanice Deutsche Welle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám