Hlavní obsah

V Saském Švýcarsku u českých hranic hoří skalní most Bastei

Aktualizováno

Strmé stráně hoří, les září rudě. V turisty oblíbeném Národním parku Saské Švýcarsko vypukl požár. Hoří nedaleko hranic s Českem u skalního mostu Bastei. Příčiny ohně zatím nejsou známé, s plameny bojuje 115 hasičů, řekl serveru Novinky.cz hasič Richard Rittner. Podle jeho slov už dostali požár pod kontrolu. Potvrdil informace tamějších médií, že se během zásahu dva lidé zranili.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na ikonický most Bastei v Saském Švýcarsku

Článek

„Plameny se už dostaly pod kontrolu, ale na místě budeme dnes celý den,” řekl Rittner Novinkám.

„Zastavili jsme šíření  požáru. Nyní provádíme hasicí práce od okrajů až po střed požáru, což je velmi obtížné," řekl velitel okresních hasičů Karsten Neumann. Hasí se v extrémně strmém terénu s výškovým rozdílem cca 190 metrů

První plameny se podle jeho slov objevily krátce po půlnoci u skalního mostu Bastei, policii a hasičům byl požár nahlášen kolem 0.25. Od té chvíle s ním bojuje zhruba stovka lidí.

„Plameny poničily 2500 metrů čtverečních,” uvedl mluvčí drážďanské policie.

Radio Dresden uvedlo, že během hašení byli dva lidé zraněni. „Ano, to mohu potvrdit, jsou to naštěstí jen dva lidé, kteří se zranili,” dodal Rittner. Jeden si poranil koleno a druhý zkolaboval. Příčina ohně zatím není známa. „Vše se vyšetřuje,” dodal hasič.

Vzhledem ke komplikovanému terénu s prudkými svahy je hašení náročné. Na pomoc hasičům vyrazili i členové vysokohorské záchranné služby. Voda na hasební práce se čerpá z Labe, uvedl mluvčí okresu Thomas Kunz.

Zavřená vyhlídka i cyklostezka

Oblíbená vyhlídková plošina s výhledem na Felsenburg Neurathen je v současné době uzavřena a předpokládá se, že tak zůstane celý den. Je také uzavřena cyklostezka mezi obcemi Rathen a Wehlen.

Současné horké počasí s vysokými teplotami zvyšuje nebezpečí požárů. Nyní je v oblasti vyhlášen čtvrtý stupeň nebezpečí. Policie varuje před rozděláváním otevřeného ohně, ale i kuřáci by si měli dávat pozor na nedopalky cigaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám