Hlavní obsah

V Řecku ubodali muzikanta, podezřelý je neonacista ze Zlatého úsvitu

– Atény

V Aténách byl v noci na středu ubodán 34letý hiphopový muzikant Pavlos Fyssas, který ještě před smrtí dokázal identifikovat útočníka, člena ultrapravicové strany Zlatý úsvit. Policie ho zatkla a také prohledala kanceláře strany, uvedla BBC.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řečtí demonstranti diskutují s policií.

Článek

Fyssase, který byl znám protifašistickými postoji, ubodali krátce po půlnoci před kavárnou v aténské čtvrti Keratsini. Podle zpráv se po debatě o fotbalu do sebe pustily dvě skupiny lidí. Fyssase napadlo 15 mužů.

Hlavního útočníka identifikoval muzikant ještě před svou smrtí. Podle BBC se muž k útoku přiznal. Jde buď o člena, nebo o příznivce Zlatého úsvitu. Strana ale jakékoli zapojení do vraždy popírá.

Socialisté už uvedli, že Zlatý úsvit by měl být označen za zločineckou organizaci, neboť provedl už několik útoků na přistěhovalce i levicové aktivisty. Podle Rady Evropy jsou důvody pro zákaz strany, která má nyní 18 poslanců v parlamentu.

Ve středu se po stávkách proti dalším úsporným plánům vlády, které budou znamenat další propouštění státních zaměstnanců, bude konat i demonstrace antifašistů.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Řečtí policisté střeží ministerstvo práce

Protesty proti propouštění

Na protest proti plánovanému hromadnému propouštění až 40 tisíc lidí ve veřejné správě řečtí státní zaměstnanci vstoupili ve středu do 48hodinové stávky. Ke stávce vyzval odborový svaz zaměstnanců ve veřejné správě ADEDY.

Vrcholí tak několikadenní vlna stávek, kterou už v pondělí odstartovali učitelé na středních školách. V úterý se k nim přidali lékaři ve státních nemocnicích, někteří úředníci nebo popeláři. Ve středu už stávkuje velká část pracovníků ve státních službách. Zavřeny jsou úřady, školy i četné soudy a muzea. Lékaři ošetřují jen nutné případy. Do čtyřhodinové stávky částečně vstoupili železničáři. Před polednem tak přestaly jezdit vlaky intercity a přerušen byl provoz podzemní železnice Proastiakos z aténského letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám