Hlavní obsah

V Portugalsku vykolejil vlak nad strží, dva mrtví

Novinky, ČTK, BBC, aš, Jornal de Notícias
LISABON
Aktualizováno

Osobní vlak s 47 cestujícími v pátek vykolejil na severovýchodě Portugalska. Železniční neštěstí si vyžádalo zatím dva mrtvé. Nejméně dvacet pět osob bylo zraněno, deset z nich je ve vážném stavu. Někteří cestující byli v troskách vlaku uvězněni několik hodin, pozdě odpoledne se ale podařilo všechny vyprostit.

Článek

Vlak jel z Tuy do Mirandely. Vykolejil u vesnice Brunheda v 11 hodin dopoledne. Nehodu potvrdil úřad civilní ochrany. „Vykolejil vlak s padesáti lidmi," uvedl mluvčí úřadu. Naštěstí se nepotvrdila jeho slova, že vlak spadl do strže. Zůstal ležet na boku na kolejích, neboť se převrátil na stranu přivrácenou k horám.

Podle místních médií je jednou z obětí neštěstí mladá dívka. Druhou obětí byla žena, která zůstala uvězněná v troskách vlaku, upřesnil guvernér města Bragança Jorge Gomes. Podle záchranářů z města Bragança, které citovala agentura Lusa, způsobila vykolejení vlaku exploze v prvním vagónu. O explozi hovořil i strojvůdce vlaku.

Na místě zasahovali zdravotníci a asi stovka hasičů. Raněné přepravovaly kromě sanitek i čtyři vrtulníky. Práci komplikoval obtížný terén. Trať vede po úbočí strmé hory, která spadá do údolí s řekou.

Loni v únoru přišli na této trati o život tři lidé, když vlak, v němž jelo pět lidí, spadl do rokle. Na trase obvykle cestují turisté, poněvadž vede podél řeky Tua a nabízí výhled na vinařský kraj kolem řeky Douro.

Reklama

Výběr článků

Načítám