Hlavní obsah

V německém městečku zvolili radní z SPD a CDU starostou národovce z NPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

V hesenském městě Waldsiedlung nedaleko Frankfurtu nad Mohanem byl v minulém týdnu zvolen starostou Stefan Jagsch z ultrapravicové Národní demokratické strany (NPD), která má blízko k neonacistům. Hlasovalo pro něj všech sedm radních z vládní stran - křesťanskodemokratické CDU a sociálnědemokratické SPD - i z opoziční liberální FDP. Vedení těchto stran je ale hlasováním roztrpčeno, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Starostou Waldsiedlungu zvolili Stefana Jagsche

Článek

„Kandidát NPD vyplnil vakuum,“ hájil svou volbu sociální demokrat Markus Brando ze sousedního Altenstadtu, který spadá pod Waldsiedlung, kde žije 2650 lidí. Nikdo jiný o funkci starosty neprojevil zájem.

Šéfka křesťanských demokratů Annegret Krampová-Karrenbauerová vyzvala ke zrušení voleb. Generální tajemník CDU Paul Ziemiak dodal, že „volba člena strany, která sleduje protiústavní cíle, je ostudou“.

Generální tajemník SPD Lars Klingbeil na Twitteru uvedl: „SPD zastává velmi jasný postoj – nespolupracujeme s nacisty. Nikdy. Na federální úrovní, v regionech ani v okresech. Rozhodnutí (radního Branda) v Altenstadtu je nepochopitelné a neobhajitelné.“

NPD hrozil roce 2017 zákaz, ale ústavní soud nakonec rozhodl, že ji nezakáže. Je sice protiústavní, ale není schopna zlikvidovat demokracii v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám