Hlavní obsah

V Minsku demonstrovalo přes sto tisíc lidí, 400 zatčených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

V neděli vyšly v Bělorusku opět do ulic desetitisíce lidí, kteří protestují proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V Minsku vyrazilo na nedělní Pochod hrdinů přes 100 000 lidí. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie podle agentury TASS oznámila, že ještě před začátkem protestu zatkla 250 lidí, celkem je zatčených na 400.

Foto: Tut.by, Reuters

Demonstranti v Minsku zaplnili ulice.

Článek

Agentura DPA napsala, že podle pozorovatelů se v metropoli tentokrát sešlo na 150 tisíc odpůrců Lukašenka, každopádně jich přišlo víc než minulou neděli. Hlavní zástup demonstrantů se v Minsku podle médií večer kolem osmé hodiny (19:00 SELČ) již rozešel.

Otevřeno je už všech sedm stanic metra v centru, které byly během protestů uzavřené, a úřady už také přestaly blokovat mobilní internet, aby znesnadnily komunikaci mezi demonstranty. Mluvčí hlavní správy ministerstva vnitra sdělila, že během neděle nebyl nikdo zraněn. Zatčených je ale asi 400.

Zpravodaj agentury TASS uvedl, že 250 lidí bylo zatčeno ještě před demonstrací. Večer rovněž informoval, že na některých místech policie proti demonstrantům použila slzný plyn.

Zablokované centrum 

Podle zpravodaje agentury TASS v běloruské metropoli směřovali demonstranti do centra z různých čtvrtí. Cestu jim ale v některých místech blokovali policisté a policejní auta. Náměstí Nezávislosti, kde se protestující tradičně scházejí, odřízly zábrany z ostnatého drátu postavené v přilehlých ulicích.

Dlouhý zástup proto v několika kolonách jen obešel Palác nezávislosti, který je reprezentativním sídlem prezidenta Lukašenka. Střeží ho silné oddíly vyzbrojených příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Parkují u něj policejní antony i autobusy k přepravě zatčených a vodní děla. Podle běloruského serveru Tut.by byla v ulicích i vojenská technika.

Foto: Tut.by, Reuters

Demonstrantky v Minsku

Dav demonstrantů chtěl jít i do čtvrti Drozdy, kde bydlí běloruská elita včetně prezidenta, ale policisté mu v tom zabránili.

V Minsku opět demonstrují desetitisíce lidí. Policie zatýká

Evropa

Tut.by informuje i o demonstracích v dalších běloruských městech. Jsou mezi nimi například Grodno, Vaukavysk, Gomel, Vitebsk, Lida, Mogyiev, Brest a Bobrujsk. Tvrdě si policisté počínali při zatýkání mimo jiné v Brestu, kde také použili k rozhánění lidí vodní dělo, a ve Vitebsku. Brutalitu dokumentují rovněž záběry z města Žodzina, kde jeden z policistů úderem do obličeje srazil k zemi ženu, která jej pouze natáčela na mobil.

Přestože zahraniční agentury uvádějí, že je to už popáté v řadě, kdy je v neděli v ulicích přes sto tisíc lidí a záběry z Minsku ukazují zaplněné ulice, ministerstvo vnitra uvedlo kolem třetí odpoledne, že jich není více než 3000.

Foto: Tut.by, Reuters

Bělorusové v ulicích Minsku

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let. Opozice, podobně jako EU, ale výsledky hlasování neuznává a považuje je za zfalšované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám