Hlavní obsah

V Itálii zemřelo nejvíce lidí od druhé světové války

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V Itálii loni zemřelo 746 146 osob, což je nejvyšší počet od konce druhé světové války, uvedl italský statistický úřad ISTAT. Je to o 100 525 víc, než byl průměrný počet úmrtí v předchozích pěti letech. Nárůst naznačuje, že si pandemie vyžádala loni více obětí než oficiálně uváděných 75 891 úmrtí.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Hroby nedávno pohřebných obětí covidu v italském Nembru u Bergama

Článek

Nárůst počtu zemřelých je nejvyšší ve skupině osob starších osmdesáti let a pak ve skupině mezi 65 a 79 lety.

Loni zemřelo o 15,6 procenta více lidí, než byl průměr z předchozích pěti let. Naznačuje to, že si koronavirus vyžádal více obětí, než se udává. Podíl evidovaných obětí z řad lidí, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem SARS-CoV-2, totiž činí podle Vrchního zdravotnického úřadu 10,2 procenta, přičemž se poměr hodně liší podle regionů. V nejpostiženějších oblastech na severu země činí jejich podíl 14,5 procenta, na jihu pak jen pět procent.

Austrálie zuří kvůli zablokovaným vakcínám, žádá zákrok EU

Evropa

V období od 21. února, kdy byla nákaza v Itálii poprvé zaznamenána, až do konce loňského roku, činí nárůst počtu zemřelých proti průměru z předchozích pěti let dokonce 21 procent.

Itálie patřila loni k zemím, které nejvíce postihla pandemie. S nákazou se potýká i nadále, denně umírá na 300 nakažených a počet obětí z řad infikovaných dosáhla podle oficiálních údajů už 99 271.

Reklama

Výběr článků

Načítám